Un nou tip de fraudă în România. Sunt vizate persoanele care nu au ieșit încă la pensie

Un nou tip de fraudă cu false fonduri de pensii în România. Escrocii își ademenesc victimele prin mesaje, în care se oferă să-i ajute să-și mărească veniturile rapid prin investiții. În fapt, românii ajung să vireze bani în conturi ale unor persoane care derulează fraude financiare.
Alina Costache
15 sept. 2024, 22:37
Un nou tip de fraudă în România. Sunt vizate persoanele care nu au ieșit încă la pensie

Mulți români au fost contactați în ultima vreme de către persoane care se oferă să-i consilieze pentru a se îmbogăți peste noapte. Cu promisiuni pentru o viață fără grijă la bătrânețe, infractori informatici păcălesc români pentru a obține viramente de la aceștia.

Citește și: „Salut, scuze că te deranjez, caut un iubit sincer și de încredere pentru sora mea”. O nouă metodă de fraudă în România. Avertismentul DNSC

Atacatorii aplică o combinație de tactici, tehnici și proceduri pentru a-și păcăli țintele, care variază de la promisiuni de profituri extraordinar de mari pentru diferite investiții până la oferirea de consiliere financiară nesolicitată sau de evaluare a programelor de administrare a fondurilor de pensii.

Și escrocii au avut succes  destul de mare, în principal din cauză că sunt extrem de diverse și că autorii lor se pot adapta rapid la scenarii diferite, în funcție de situație, conform Profit.ro.

Cele mai des întâlnite fraude cu fonduri de pensii includ:

– Frauda cu plata în avans a unui comision: În cazul acestui tip de fraudă, autorii solicită o plată în avans, promițând profituri mari în viitor, aspect care, din păcate, nu se concretizează niciodată.

– Așa-numitul phishing: Atacatorii colectează informații personale sub pretextul unei nevoi legitime sau al actualizării conturilor, ceea ce duce la furtul direct de date financiare sau cu caracter sensibil.

Citește și: Suspiciune de fraudă cu fonduri europene la Râmnicu Sărat. Primarul Sorin Cîrjan, anchetat de parchetul lui Kovesi

– Oferte de evaluare gratuită a fondurilor de pensii: Atacatorii se oferă să evalueze gratuit pensia ta pentru a găsi oportunități de investiții „mai bune”.

În acest scenariu, scammerii le recomandă victimelor să-și transfere fondurile către investiții riscante sau false și apoi dispar fără urmă.

– firme clonă: pretinzând că reprezintă firme legitime, șarlatanii creează aparența de securitate, păcălind persoanele să investească în oportunități false.

 

Spynews
Oana Lis, în doliu! Vestea tristă care a răvășit-o pe soția lui Viorel Lis: ”Rămas bun” | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Cele șase zodii care vor avea noroc triplu în următoarele 6 luni. Vine perioada lor de aur, Berbecii și Balanțele, printre cele mai avantajate
Capital.ro
Dispare permisul auto. Se introduce Cardul My Number. Va intra în vigoare din 24 martie 2025
Playtech.ro
Ciclonul Boris își schimbă direcția. Ce județe vor fi afectate de ploile torențiale în următoarele ore
DailyBusiness
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de 60 de milioane de euro. Cât plătește anual pentru asigurarea aeronavelor sale
Adevarul
Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii
Spynews
Diandra de la Insula Iubirii și-a recuperat contul de Instagram, când nu mai avea nicio speranță. Ce s-a întâmplat cu profilul ispitei | FOTO
Spynews
De ce l-a acuzat Ema Oprișan pe Răzvan Kovacs că a abandonat-o, de fapt. Fostul concurent de la Insula Iubirii știa prin ce trece soția lui: ”Ajungem să oferim...”
Evz.ro
Zodiile care scapă de singurătate în octombrie. Iubirea este la un pas de ele
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
Sorana Cîrstea a dat vestea cea mare. Ion Ion Țiriac e cel mai fericit
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Ce mamă are Livian Pop! Soția lui Nelson Mondialu' a atras toate privirile la nunta fiului ei 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
„Frumoasa noastră fiică ne-a fost smulsă.” La doar 8 ani, Mia și-a pierdut viața din cauza sepsisului. Fetița a fost trimisă acasă de două ori, în ciuda simptomelor grave
Capital.ro
Doliu la Naționala României. A murit un mare campion: Îi vom onora moștenirea
StirileBZI
Se dă un salariu de 1.000 de euro lunar! Nu este nevoie de studii superioare!
Prosport.ro
Ana Bogdan, imagini hot în costum de baie. Îi prieşte viața de femeie singură
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Cod portocaliu de ploi în Galați: cantități semnificative de precipitații în mai multe localități
MediaFlux
SE ÎNGHEAȚĂ PENSIILE DOI ANI! Răsturnare după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...