Un nou tip de pensie în România. Cine poate beneficia de pensie ocupaţională

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a autorizat primul administrator de fond care poate încheia pensii ocupaționale, așa numitul Pilon 4 de pensii. Este vorba despre BCR Pensii. "Este o formă de fidelizare, o notă suplimentară de atractivitate a unui anumit contract de muncă, astfel încât angajatul să simtă o protecție financiară suplimentară oferită de angajator", a explicat purtătorul de cuvânt al ASF.
Filip Stan
20 feb. 2022, 10:09
Un nou tip de pensie în România. Cine poate beneficia de pensie ocupaţională

Un nou tip pensie apare în România. Este vorba despre pensia ocupaţională. De ea vor putea beneficia românii aflaţi acum în câmpul muncii. Angajatorul depune contribuţia într-un cont, iar angajatul va beneficia de ei la pensie.

„Poartă denumirea asta – pensie ocupațională – pentru că face referire la apartenența la un job, la o industrie, la o anumită categorie profesională. Un angajator care are minimum 100 de angajați poate propune un prospect, o astfel de schemă de pensii ocupaționale. Se înființează un fond de pensie ocupațională, intră în administrarea unui administrator autorizat de ASF, urmând ca în baza relației contractuale cu angajatul, acesta să beneficieze de contribuția angajatorului la acest fond de pensii”, a explicat la Dan Apostol, purtător de cuvânt al ASF, la Digi24.

Citeşte şi: Pensii private 2021. Cum a reuşit un român să strângă 1,4 milioane de lei în contul de pensie privată Pilon II

„Este o formă de fidelizare, o notă suplimentară de atractivitate a unui anumit contract de muncă, astfel încât angajatul să simtă o protecție financiară suplimentară oferită de angajator, bani care se acumulează pentru vârsta pensionării”, a mai explicat Dan Apostol.

Primul administrator autoritzat de ASF să desfășoare activități de administrare de fonduri al acestor venituri este BCR Pensii.

„Este primul produs de pensie de tip business-to-business, ceea ce duce la anumite specificități. Pensiile ocupaționale furnizează un beneficiu major nu doar angajatilor, care vor avea mai multi bani la pensie, dar și angajatorului prin componenta de retenție unică pe care o are și prin câștigul de imagine pe care existența unui fond de pensii dedicat îl oferă pe piața muncii.

În principiu, fondurile de pensii ocupaționale sunt potrivite pentru marii angajatori sau pentru angajatorii medii care oferă contribuții generoase sau care doresc să se asocieze într-un singur fond. Toate acestea, din necesitatea existenței unei mase critice care să justifice crearea unui fond dedicat”, a declarat pentru Profit.ro directorul general al BCR Pensii.

Citeşte şi: PENSII 2022. Dan Vîlceanu: Avem nevoie de o lege nouă a pensiilor, pentru eliminarea inechităţilor

Legea privind organizarea şi funcţionarea fondurilor de pensii ocupaţionale a intrat în vigoare în ţara noastră în ianuarie 2020, fiind practic transpunerea în legislaţia noastră a prevederilor Directivei (UE) 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP).

Conform legii, angajatorul poate stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru angajaţii săi pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale. Pensia ocupaţională este facultativă, astfel încât încheierea unor relaţii contractuale între o persoană şi un angajator nu poate fi condiţionată de obligarea persoanei de a contribui în nume propriu la un fond.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...