Un nou tip de pensie pentru români. Autoritățile din România impun mai multe condiții pentru a obține pensia de urmaș. Durat căsniciei joacă un rol important, iar spijinul oferit va scădea semnificativ în diferite cazuri.
Modalitatea de calcul pentru pensia de urmaș este reglementată clar în țara noastră. În primul rândm un soț supraviețuitor trebuie să fi fost căsătorit pentru cel puțin 15 ani pentru a primi pensia integral.
Dacă durata căsătoriei este între 10 și 15 ani, urmașul va primi mai puțini bani. Potrivit legii, diminuarea se aplică prin scăderea cuantumului cu 0,5% pentru fiecare lună lipsă. Scăderea se aplică până la împlinirea celor 15 ani.
Citește și: Ai pensie sub 2000 de lei? Primești bani în plus de la 1 ianuarie 2025. S-a dat lege în România
Calculul rezultă într-o reducere totală de 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus. În cazul în care durata căsniciei a fost sub 10 ani, soțul rămas în viață nu are dreptul la pensia de urmaș.
Legea din România prevede câteva excepții pentru această regulă. De exemplu, banii vor fi acordați dacă durata căsătoriei este mai scurtă de un an, iar soțul susținător a decedat ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
Indiferent de durata căsătoriei, soțul supraviețuitor poate primi pensie de urmaș dacă este invalid de gradul I sau II.
Pensia poate fi acordată și tinerilor peste 16 ani, studenți sau elevi. Condiția este să fi existat o relație de căsătorie de cel puțin un an între părinții lor.
În momentul în care soțul rămas în viață ajunge la vârsta standard de pensionare, acesta poate alege între a-și păstra propria pensie sau a opta pentru jumătate din pensia soțului decedat.
Citește și: Cine sunt românii care vor primi 330 de lei în plus la pensie. Când urmează să se vireze sumele
Pentru a solicita pensia de urmaș, sunt necesare aceste: