Mii de femei cu cancer ovarian ar putea fi ajutate de cel mai promițător medicament nou într-un deceniu, susțin cercetătorii britanici, potrivit doctorulzilei.ro.
O echipa de cercetatori britanici vor dezvălui astăzi rezultatele preliminare dintr-un studiu medical ăn curs de desfăşurare la cea mai mare conferinţă de cancer la nivel mondial din Chicago.
Ei vor arăta că medicamentul, cunoscut sub numele de BTG945, a redus semnificativ tumorile la7 din 15 femei.
Este foarte neobișnuit ca un tratament pentru cancer să arate o promisiune atât de devreme în cadrul unui proces. Echipa de medici și oameni de știință de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra a descris rezultatele ca fiind „rare” și „foarte promițătoare”
Cancerul ovarian este diagnosticat în 7400 de femei în Marea Britanie în fiecare an și duce la 4100 de decese. Ratele de supraviețuire sunt mult mai scăzute decât alte tipuri de cancer și doar o treime dintre pacienți trăiesc peste zece ani. Boala este adesea diagnosticată cu întârziere, când se răspândește deja în alte organe.Multe femei suferă de simptome vagi și sunt adesea diagnosticate greșit, ca având sindromul intestinului iritabil sau, în unele cazuri, începând cu menopauza.
Medicamentul se administrează intravenos – sub formă de picurare – iar pacienții au 12 doze la fiecare două săptămâni. Este capabil să pătrundă în tumori prin mascarea sa ca acid folic – o vitamină naturală care este deosebit de benefică pentru femeile însărcinate. Tumorile cancerului ovarian sunt deosebit de receptive la acidul folic, iar deghizarea le permite tratamentului să intre în celule și să atace.