Un nou tratament pentru coronavirus este pe cale să fie dezvoltat în Marea Britanie. Acesta va împiedica dezvoltarea bolilor grave la pacienţii infectaţi cu coronavirus. Prima pacientă care a primit tratamentul este românca Alexandra Constantin, 34 de ani, din Hull, în nord estul Angliei, potrivit RFI.
Tratamentul a fost dezvoltat la Spitalul Universitar din Southampton și este produs de compania de biotehnologie din Southampton Synairgen. Acesta constă în inhalarea unei proteine numite interferon beta pe care organismul o produce atunci când contractează o infecție virală. Oamenii de ştiinţă speră că această proteină va stimula sistemul imunitar pregătind celulele să lupte împotriva virusurilor.
Potrivit primelor rezultate, tratamentul a redus cu aproape 80% riscul ca un pacient infectat cu Covid-19 să dezvolte boli severe care să necesite ventilaţie mecanică.
Tratamentul presupune transformarea interferonului beta în aerosoli pe care pacientul îi inhalează cu ajutorul unui nebulizator. Interferonul beta face parte din prima linie de apărare a organismului împotriva virusurilor. O doză directă de proteină din plămâni va declanșa un răspuns anti-viral mai puternic, chiar și la pacienții al căror sistem imunitar este deja slăbit.
Interferonul beta este frecvent utilizat în tratamentul sclerozei multiple. Studiile clinice anterioare efectuate de compania Synairgen au arătat că poate stimula un răspuns imun și că pacienții cu astm sau cu alte afecțiuni pulmonare cronice tolerează bine tratamentul. În plus, timpul mediu petrecut de pacienți în spital a fost redus cu o treime comparativ cu pacienţii cărora li se administrează tratamentul clasic, de la nouă zile la șase zile.
În cadrul studiului, jumătate dintre participanți va primi medicamentul, cealaltă jumătate va primi substanţă placebo. Oamenii de ştiinţă care conduc cercetarea sunt optimişti că aceasta va fi finalizată până la începutul verii.