Virusul de tip ransomware folosit în acest caz include elemente din codul Eternal Blue, despre care se crede că a fost furat de la Agenţia de Securitate Naţională (NSA) din SUA şi care a fost utilizat în valul de atacuri cibernetice cu virusul WannaCry.
Operaţiunile la unul din cele trei terminale ale Jawaharlal Nehru Port (JNPT) din Mumbai, India, au fost perturbate din cauza atacurilor cibernetice. O situaţie similară s-a înregistrat şi la alte companii din India sau Australia, inclusiv Reckitt Benckiser sau Beiersdorf.
Cele mai afectate ţări de atacurile cibernetice din ultimele zile sunt Rusia şi Ucraina, unde au fost înregistrate mii de atacuri cibernetice, potrivit Kaspersky Lab. Pavlo Rozenko, vicepremierul Ucrainei, a declarat că reţeaua de calculatoare a Guvernului a picat, iar banca centrală a ţării a transmis că mai operaţiunile mai multor bănci şi firme au fost perturbat.
Citeşte şi Atacurile cibernetice de marţi au exploatat breşa de securitate folosită şi în cazul WannaCry
Experţii în securitate informatică sunt însă de părere că impactul noul val de atacuri cibernetic va fi mai mic decât cel în cazul WannaCry deoarece mulţi utilizatori şi-au actualizat măsurile de securitate.
Analizele preliminarii indică faptul că virusul utilizat în atacurile cibernetice lansate marţi exploatează aceeaşi breşă de securitate folosită în cazul valului de atacuri informatice cu programul ransomware WannaCry din luna mai,a anunţat Biroul Federal pentru Securitatea Informaţiei din Germania.
Oficialul german a mai declarat că actualizările publicate de compania Microsoft ar fi putut preveni infectarea în multe cazuri, însă acest nou virus a reuşit în unele cazuri să infecteze inclusiv sisteme de operare actualizate.