Un nou val de caniculă în România. ANM anunţă temperaturi extreme în multe zone din ţară în următoarele două săptămâni

După furtuni, vremea se încălzeşte în toată ţara. Meteorologii ANM anunță că din 14 iulie vor fi temperaturi de până la 34 de grade Celsius. În a doua săptămână a intervalului, se anunţă temperaturi maxime de 40 de grade, conform ANM.
Filip Stan
11 iul. 2022, 13:53
Un nou val de caniculă în România. ANM anunţă temperaturi extreme în multe zone din ţară în următoarele două săptămâni

Regimul termic estimat de către specialişti pentru următoarele două săptămâni (11 – 24 iulie) va fi, în general, canicular la nivelul întregii ţări, în timp ce din punct de vedere pluviometric va exista un deficit, a transmis Administraţia Naţională de Meteorologie / ANM.

În Banat, intervalul va debuta cu valori termice diurne apropiate de cele climatologic specifice, respectiv 25 – 29 de grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9 – 13 grade, în medie). Din 14 iulie, însă, vremea se va încălzi semnificativ, devenind călduroasă, cu temperaturi maxime de 31 – 34 de grade şi minime de 15 – 19 grade, mediat regional. Pentru perioada 18 – 22 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic. Regimul pluviometric va fi deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni, ploi de scurtă durată fiind posibile pe spaţii mici doar la începutul intervalului şi în jurul datei de 16 iulie, potrivit Administraţia Naţională de Meteorologie.

Citeşte şi: Ninsoare în Bucegi în mijlocul verii. Temperaturi de ZERO grade la munte

În Crişana, în primele zile ale intervalului, vremea va fi relativ răcoroasă, respectiv temperaturi maxime de 22 – 25 de grade şi minime de 9 – 14 grade, în medie. După data de 14 iulie, temperaturile ce vor fi în creştere semnificativă vor caracteriza o vreme predominant călduroasă, cu valori mediate regional de 30 – 34 de grade în orele după-amiezelor, respectiv de 14 – 18 grade, noaptea. Estimările prognostice indică pentru perioada 18 – 22 iulie o intensificare a valului de căldură, cu temperaturi caniculare şi disconfort termic accentuat. Toată perioada va fi caracterizată de deficit pluviometric, fiind de aşteptat doar ploi de scurtă durată, slabe cantitativ şi cu caracter local în primele zile.

În Transilvania, în primele zile, vremea va fi răcoroasă, cu temperaturi maxime de 20 – 23 de grade şi minime de 8 – 13 grade, mediat regional. Începând de joi, 14 iulie, temperaturile vor creşte semnificativ şi, cu mici oscilaţii, va predomina vremea caldă, chiar călduroasă în unele zile în jumătatea de vest a regiunii, astfel că, în medie, vor fi valori diurne de 27 – 32 de grade şi nocturne de 12 – 16 grade. Pentru perioada 19 – 22 iulie este estimată intensificarea şi extinderea unui val de căldură ce va aduce local temperaturi caniculare şi disconfort accentuat. Deşi în primele zile ale intervalului pe alocuri va ploua, regimul pluviometric va fi în ansamblu deficitar, potrivit ANM.

Citeşte şi: Alertă de căldură, „cupola de foc” se aşază peste România. Urmează cel mai lung val de caniculă din ultimii ani

În Maramureş, în primele zile, va fi o vreme răcoroasă, cu maxime termice de 19 – 23 de grade şi minime de 9 – 12 grade. Din 14 iulie, temperaturile vor creşte semnificativ şi va predomina vremea călduroasă, cu precădere la câmpie, cu valori de până la 32 de grade, în orele după-amiezelor, şi între 12 – 16 grade, pe timpul nopţilor, mediat regional. Pentru perioada 18 – 22 iulie este estimat un val de căldură persistent, în intensificare, cu caniculă şi disconfort accentuat în mare parte a regiunii. La începutul intervalului vor fi ploi locale, de scurtă durată, totuşi regimul pluviometric al perioadei de referinţă va fi deficitar, anunţă ANM.

În Moldova, în primele zile, vremea va fi răcoroasă în nordul regiunii, iar în rest se vor înregistra temperaturi apropiate de normele perioadei. Maxime vor fi cuprinse între 21 şi 27 de grade, iar minimele între 10 şi 14 grade. Din data de 14 iulie, va predomina o vreme călduroasă în majoritatea zilelor, cu valori la amiază de 30 – 34 de grade şi nocturne de 13 – 18 grade, posibil cu o uşoară răcorire în jumătatea de nord a regiunii în 16 iulie. Ulterior, între 19 şi 22 iulie se estimează un val de căldură. Regimul pluviometric se va menţine deficitar şi în aceste două săptămâni, ploi în general slabe, urmând a fi pe suprafeţe restrânse din nordul şi vestul regiunii, în prima parte a intervalului, anunţă meteorologii ANM.

În Dobrogea, valorile temperaturii aerului vor caracteriza o vreme relativ răcoroasă în zona costieră – cu valori între 23 şi 26 de grade ziua, şi normală pentru această perioadă în vestul regiunii, unde vor fi 26 – 29 de grade. Minimele termice ale acestui interval vor fi de 15 – 19 grade, iar după 14 iulie vremea va deveni călduroasă în partea continentală (maxime de 31 – 34 grade) în timp ce Litoralul va avea un regim termic agreabil, cu 28 – 29 de grade după-amiaza. În perioada 19 – 23 iulie este estimat un regim termic canicular şi disconfort ridicat în mare parte a regiunii şi valori de 30 – 33 de grade la malul mării. Deşi în după-amiezele primelor zile pe alocuri vor fi ploi de scurtă durată, deficitul de apă va caracteriza întregul interval de prognoză.

În Muntenia, intervalul va debuta cu un regim termic diurn agreabil, cu valori în medie de 25 – 29 de grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9 – 15 grade). De la jumătatea acestei săptămâni, vremea va deveni călduroasă, cu temperaturi maxime în general de 30 – 34 de grade. Minimele vor oscila între 14 şi 18 grade. În intervalul 18 – 22 iulie estimările prognostice indică o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic. Pe tot parcursul intervalului se va menţine regimul pluviometric deficitar, ploi de scurtă durată, slabe cantitativ fiind posibile doar pe spaţii mici la începutul perioadei şi în jurul datei de 16 iulie, a transmis ANM.

În Oltenia, până miercuri seara, regimul termic diurn va fi agreabil, cu valori în medie de 25 – 28 de grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9 – 14 grade). Ulterior, din 14 iulie, vremea se va încălzi semnificativ, devenind călduroasă (30 – 34 de grade pe timpul zilei, şi 14 – 18 grade noaptea), iar între 18 şi 22 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic. Deficitul pluviometric va fi accentuat, fiind de aşteptat doar ploi de scurtă durată şi pe spaţii restrânse în jurul datei de 16 iulie.

La munte, în primele zile, va fi o vreme răcoroasă, cu maxime termice de 15 – 19 grade şi minime de 5 – 10 grade, cu valori mult mai scăzute la înălţimi de peste 1.500 de metri. Din data de 14 iulie, temperaturile vor creşte semnificativ, vremea devenind deosebit de caldă, cu precădere în intervalul 19 – 22 iulie, când media maximelor, îndeosebi la altitudini mai joase, va de fi 24 – 26 grade, iar cea a minimelor de 10 – 15 grade. În prima săptămână, în orele după-amiezelor, se vor semnala averse locale, dar cantităţile de apă vor fi în ansamblu deficitare pe parcursul celor două săptămâni, a transmis ANM.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De luni, 7 aprilie 2025, Lidl bagă la ofertă o mulțime de produse aflate la mare căutare. Au reduceri semnificative, se vor da repede
Capital.ro
ANAF sau banca îți blochează o parte din pensie pe card. Românii nu-i mai pot scoate de la bancomat
Playtech.ro
Cum va fi vremea de Paşte şi de 1 Mai? Prognoza meteo emisă de ANM
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Biserica pe care comuniștii n-au putut s-o demoleze. Locul unde miracolele se întâmplă zi de zi
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
Și-au 'descătușat' decolteurile XXXXXL în public! S-au aplecat și… Bianca Drăgușanu, Delia și Cristina ICH au comis-o grav
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Românii care vor suferi din cauza ei: O presiune foarte puternică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Din păcate este vorba de Gabriela Cristea. Vești groaznice
MediaFlux
Primul sondaj din campanie. Cine îl bate pe Simion
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu ce pensie ieşi după 40 de ani de muncă? Factorii care stau la baza calculelor