Valul de aer polar a ajuns în Europa, făcând probleme în special în vestul continentului. Gerul a făcut probleme în jumătatea de sud a Germaniei. După ploi torențiale, temperaturile cu coborât sub zero grade Celsius, străzile au fost acoperite de polei, iar maşinile, de o crustă de gheaţă.
În Marea Britanie, temperaturile au scăzut la minus 13 grade Celsius şi s-a înregistrat cea mai rece noapte din 2010 încoace. Și Scoția este sub avertizare de ninsori puternice. Aproape 140 de școli și grădinițe au fost închise.
Nici Franţa nu a scăpat de ploaia îngheţată. 25 de departamente sunt sub alertă portocalie de zăpadă și gheață. Circulația autobuzelor școlare a fost suspendată în Normandia.
Spre finalul acestei săptămâni, valul de ger va ajunge și în România. După două zile cu ploi și temperaturi foarte mari pentru această perioadă, maxime de 14 – 17 grade, în weekend, termometrele vor scădea în 24 de ore cu peste 10 grade Celsius.
”În ziua de joi vom conta pe o vreme mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru că maximele vor varia între 4 până la 15 grade Celsius. Cu 10 grade mai ridicate decât perioada în care ne aflăm.
În București vom avea o maximă de 11 grade Celsius.
De vineri, vremea se va răci, la început în jumătatea de nord a țării, acolo unde valorile de temperaturi nu vor mai depăși 3,4,5 grade Celsius, la nivelul maximelor.
În timp ce, în sud și în sud-est vor mai fi posibile valori de peste 11-12 grade Celsius. Inclusiv în capitală vorbim de o maximă posibilă de 13 grade Celsius.
În partea de sud, sud-est, vineri, vor mai fi valori specifice cu mult a peste ceea ce ar fi specific datei din calendar.
De sâmbătă răcirea va fi de interes în toată țara, chiar accentuat în partea de sud și sud-est a țării. La scara întregii țări, valorile de temperatură vor scădea între -4, până la 4,5 grade, la nivelul maximelor.
În depresiuni vorbim de temperaturi sub pragul de ger, -10, -15 grade Celsius, până la -1 grad pe litoral.
Răcirea vine la pachet cu transformarea precipitațiilor la început sub formă de ploaie, în noaptea de vineri spre sâmbătă, lapoviță și ninsoare.
La munte vor predomina ninsorile, local se va depune strat consistent de zăpadă, iar pe creste, vitezele vântului la rafală vor fi de 70, 80 km/h”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.
”Și în București ne așteptăm ca în noaptea de vineri spre sâmbătă să consemnăm la începutul nopții precipitații sub formă de ploaie, după care lapoviță și ninsoare.
Duminică predominant ninsori.
Duminică în București maxima va fi de 1, 2 grade Celsius, iar minimele vor fi coborâte și la începutul săptămânii viitoare. Valori apropiate de pragul de ger”, a mai spus Elena Mateescu.