Un nou val de reacții pozitive față de reducerea TVA la alimente

Decizia Executivului de a reduce TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică, începând de la 1 iunie, anunțată marți de către premierul Victor Ponta, a generat un val de reacții pozitive din partea analiștii economici și a reprezentanților mediului de afaceri, care au declarat că, pe lângă reducerea evaziunii fiscale, această măsură va conduce implicit la scăderea prețurilor și creșterea consumului populației.
Romania TV
08 apr. 2015, 06:48
Un nou val de reacții pozitive față de reducerea TVA la alimente

După ce voci reprezentative din domeniu, precum analistul economic Moise Guran, economistul Florin Cîţu, Radu Soviani, președintele Romalimenta, Sorin Minea, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Română a Cărnii, Aurel Tănase, directorul general al Prodcom, au apreciat pozitiv decizia Guvernului, pe parcursul zilei au fost vizibile și alte declarații publice de susținere.

Astfel, Florin Rizea, şeful fabricii de mezeluri Meda Prod 98, consideră că „în mod evident va creşte consumul. Vom vedea ce se va întâmpla şi cu preţurile de la raft în condiţiile în care comercianţii au strategii independente”.

Analistul Mircea Coșea este de părere un prim efect al acestei decizii va fi ieftinirea produselor finale: „în mod sigur ne putem aștepta la o scădere a prețurilor” ca urmare a „concurenței dintre comercianți”. Analistul a mai explicat că „având un TVA mai mic, aceștia (n.n. producătorii) vor putea sa lupte mai bine în competiția cu mărfurile din import, unele chiar fiind într-o evaziune vizibilă – legume, fructe”.

Analistul Aurelian Dochia a explicat faptul că măsura reducerii TVA este binevenita, dar trebuie susținută și de alte măsuri pentru a avea succes în eliminarea evaziunii fiscale.

Secretarul general în cadrul Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, a declarat că principalul primul efect al măsurii anunțate de premier va fi o creștere a consumului populației. „Primul efect notabil pe care îl așteptăm este ca, prin creșterea puterii de cumpărare al reducerii TVA la produsele de bază de la 24 la 9%, fie să ducă la o creștere a consumului populației și prin aceasta, pe de o parte, firmele care sunt în domeniu să aibă motive să investească și să aibă o producție suficientă calitativă și cantitativă, iar pe de altă parte temerea și criticile cum că toată această reducere s-ar duce în profitul întreprinderilor e nejustificată”, a explicat Pârvan.

Nu în ultimul rând, Dan Şucu, proprietarul grupului Mobexpert şi preşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale (AMRCR), a declarat că susține decizia Guvernului de a reduce TVA la a 9% la alimente și speră ca măsura să fie continuată cu reducerea TVA la toate produsele. „La majoritatea produselor, TVA este printre cele mai ridicate din Europa. Sperăm din toată inimă să fie continuată politica de relaxare. Este o măsură a unui Guvern social-democrat şi era de aşteptat să fie aplicată în principal la produsele de bază. Dar faptul că se reduce TVA este un mare pas înainte, care din punctul nostru de vedere trebuie să continue. Şi cei care nu au legătură cu produsele de bază aşteaptă anumite beneficii”, a declarat Dan Şucu.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Asociația de proprietari nu are niciun drept. Anunț pentru proprietarii de apartament care au câini sau pisici
Playtech.ro
„Circ mediatic”! Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce a câștigat procesul cu Anamaria Prodan: Are de primit zeci de mii de lei
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Stațiunea care face furori. Este la un pas de Brașov și e de vis
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
S-a schimbat legea pentru proprietarii de terenuri. UE a cedat în fața României: „Rezolvat 100%”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Comandant al grupului Wagner ucis în Mali în timpul unui atac al rebelilor
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!