„Necurăţarea coşurilor de fum şi a canalelor de evacuare a gazelor arse este cauza cea mai frecventă a producerii intoxicaţiilor şi asfixierilor cu monoxid de carbon„, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
În acest context, IGSU şi compania E.ON România atrag atenţia asupra pericolelor reprezentate de coşurile de fum necurăţate, aproximativ 44% din incidentele grave având drept cauză exploatarea coşurilor de fum neizolate corespunzător, neetanşate sau necurăţate, precum şi improvizaţiile la mijloacele de încălzire şi instalaţiile electrice.
Din cele aproximativ 4.200 de incendii produse în perioada ianuarie-octombrie, 1.760 au avut aceste cauze, potrivit IGSU.
„Anual, sute de persoane îşi pierd viaţa în incendii, intoxicate cu monoxid de carbon sau ca urmare a exploziilor”, spune şeful IGSU, Ion Burlui, potrivit Mediafax.
Conform datelor IGSU, în urma incendiilor la locuinţe produse în primele zece luni ale acestui an au rezultat 476 de victime, dintre care 132 au murit.
În aceeaşi perioadă a anului trecut, în 4.978 de incendii au fost rănite 413 persoane, iar 168 dintre acestea au decedat.
„Cel mai mare pericol al utilizării necorespunzătoare a gazelor naturale îl constituie monoxidul de carbon, mai ales în timpul sezonului rece, odată cu punerea în funcţiune a instalaţiilor de încălzire”, susţine directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak.