Un nutriţionist ne învaţă cum să mâncăm corect slănina. Ce trebuie să faci obligatoriu înainte. Mit spulberat despre combinaţia cu ceapă şi pălincă

Sezonul rece este perioada propice pentru prepararea slăninei. Cu toate că românii consideră că mâncarea de la ţară este sănătoasă, nutriţioniştii atrag atenţia cu privire la riscurile la care se expun cei care consumă slănina incorect. Care este, de fapt, adevărul despre mâncarea tradiţională a românilor?
Alina Costache
13 dec. 2024, 16:52
Un nutriţionist ne învaţă cum să mâncăm corect slănina. Ce trebuie să faci obligatoriu înainte. Mit spulberat despre combinaţia cu ceapă şi pălincă

Un cunoscut nutriționist din Ucraina, Liudmila Goncearova, a vorbit despre cum se consumă, corect, slănina. Produsul trebuie mâncat în forma sa crudă, iar cantitatea consumată nu trebuie să depășească 50 de grame, spune specialista. Atunci când este gătită sau afumată, slănina își pierde proprietăți utile, deoarece grăsimile își schimbă structura biochimică în astfel de procese.

Ţuica fiartă se bea obligatoriu din ceşcuţe. Ingredientul secret care o face medicament. De ce e bine să fie asociată cu ceapă şi slănina

Cum trebuie consumată slănina. Este important să fie crudă!
Nutriționista Goncearova spune că slănina trebuie consumată separat de alte alimente, însă este permis să fie mâncată alături de ierburi, castraveți sau frunze de salată. Important este ca înainte și după consumul de slănină, să nu mâncăm timp de patru ore.

„50 de grame de slănină la o mâncare este cantitatea maximă. Slănina crudă trebuie tăiată felii subțiri și mâncată cu ierburi, castraveți verzi sau frunze de salată, se condimentează cu orice ulei vegetal nerafinat care vi se potrivește și este consumată în acest fel”, a spus nutriționista, recomandând ca slănina să fie condimentată cu sare de Himalaya întrucât prezintă o cantitate mare de minerale, potrivit noi.md.

Mit spulberat: Slănina cu ceapă și pălincă nu este sănătoasă
Un articol care a împânzit internetul și care a primit mii de aprecieri pe rețelele de socializare prezintă o informație care este eronată. Se pare că slănina cu ceapă și pălinca nu este atât de sănătoasă pe cum se credea, potrivit poziției președintelui de Onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Nicolae Hâncu.

Medicul susţine că slănina este extrem de nesănătoasă, chiar dacă se consumă cu ceapă şi palincă. „Mitul alimentaţiei „de la ţară” nu noi l-am creat, ci media. Eu combat puteric aceste lucru spunând că alimentaţia sau sfaturile ce ne trimit la alimentaţia bunicilor nu sunt deloc demne de urmat. Eu ştiu ce mâncau bunicii şi cum erau preparate alimentele. Se consumau alimente foarte grase, prăjeli gătite în grăsimea de porc, se bea lapte de bivoliţă cu grăsimea de două degete. Gastrotehnia bunicilor era una care pregătea alimente nesănătoase. Nu înţeleg de ce se fac aceste trimiteri tot timpul către o alimentaţie ce deloc, deloc nu era sănătoasă”, a declarat profesorul Nicolae Hâncu.

„Slănina înseamnă grăsime saturată extrem extrem de nesănătoasă pentru organism, chiar dacă e cu ceapă şi ţuică. Nu are nicio legătură cu sănătatea. Ţăranul român ce se ducea şi lucra de dimineaţa de la 5 până apunea soarele, la muncă, trebuia să-şi pună ceva de mâncare? Îşi punea ce avea şi el, o bucată de pâine, slănină care nu se strica şi apă. Să nu credeţi că bea ţuică acolo, pe câmp. Eventual o bea acasă, când sosea.

Cei de la ţară care aveau o condiţie economică bună mâncau nesănătos, iar cei ce nu aveau o condiţie economică bună, pur şi simplu se denutreau. Niciuna dintre variante nu este în regulă. O alimentaţie sănătoasă aşa cum o recomandă nutriţionişti astăzi, aproape nu exista în urmă 50 ani, pentru că despre această perioadă vorbim. Sigur că veţi veni să spuneţi că ţăranul avea activităţi fizice intense, dar atunci nu existau săli de sport, bazine de înot.

Când e cel mai bine să mănânci slănină: dimineața sau seara? Ce spun nutriţioniştii despre „somonul cu picioare”

Recomandările pe care medicii le fac astăzi şi care sunt urmate nu existau atunci. Mă refer la practicarea sportului, fumatul era la el acasă, la fel şi consumul de alcool. În loc de iaurt se consuma iaurt din lapte de bivoliţă. În casa bunicilor mei laptele de bivoliţă era considerat un simbol al sănătăţii. Azi îl mai consumă cineva? Nu”, a mai explicat doctorul.

 

Nutriționist Mihaela Bilic recomandă: Cu ce combinăm slănina și caltaboșul pentru a nu ne cădea greu la stomac –

Preparatele din porc, nelipsite în aceste zile de pe mesele românilor, trebuie consumate în cantitate mică, la începutul mesei.

Specialistul spune că aceste produse tradiționale care conțin doar proteine și grăsimi. Din acest motiv este necesar să le consumăm cu moderație pentru a evita problemele de sănătate. Nutriționistul spune cum trebuie să le consumăm ca să nu ne cadă greu, având în vedere că sunt grase.

“PORC”-ării pentru un Crăciun tradițional
Slăninuță afumată, leber și caltaboș-un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat etc. Ingredientele sunt tocate mărunt, apoi sunt puse in membrană naturală și fierte. Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Dpdv nutritiv avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) și grăsimi (aprox 14%) și dacă nu le mâncăm cu pâine se potrivesc și în dieta proteică.

Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive- produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică, pentru plăcerea gustului și deschiderea apetitului. Ca să obținem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine și puțină ceapă, o linguriță de muștar sau dulceață de ardei iute- cât să taie gustul gras”, arată medicul.

De asemenea, aceste preparate pot fi consumate alături de legume proaspete sau murături.

„Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, ba chiar punea și orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași. Și nu poate fi masă de Crăciun fără “PORC”-ării, fie ele făcute în casă sau cumpărate!”, arată specialistul.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Câtă apă se pune la ciorbă, de fapt. Aceasta e cantitatea corectă, dacă vrei să-ți iasă cel mai bun gust
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ora de vară, în 2025. Regula pe care vrea s-o impună Uniunea Europeană  
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Concurs de sănii cu volan în Maramureș: Zeci de participanți și distracție garantată
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania