Un oficial SUA atrage atenţia. Acesta spune că aceasta ar putea avea efecte secundare grave. Statele Unite analizează necesitatea unui al treilea vaccin COVID-19 în rândul locuitorilor care au fost deja vaccinați, dar au nevoie de mai multe date pentru a ști daca dozele suplimentare ar putea crește riscurile producerii unor efecte secundare grave, a declarat un oficial din sectorul medical, citat de Reuters.
Oficialul a declarat că a doua doză a vaccinului COVID a fost asociată cu riscuri mai mari de efecte adverse grave, sugerând că efectele celei de-a treia ar putea avea reacții și mai grave.
„Suntem foarte interesați să aflăm dacă o a treia doză poate fi, sau nu, asociată cu un risc mai mare de reacții adverse, în special unele dintre cele mai severe, deși foarte rare „, a declarat Jay Butler, director adjunct la Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, în timpul unei conferințe de presă.
În timp ce majoritatea țărilor europene au vaccinat anti-Covid cu prima doză între 60% și 90% din populația adultă, România se laudă cu doar 30% din adulți vaccinați, potrivit datelor expuse de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECD).
Peste 236 de milioane de europeni au fost vaccinați până acum cu prima doză. Asta înseamnă 63,8% din populația adultă din Europa. Peste 163 de milioane de oameni au fost vaccinați cu schema completă, mai exact 44% din populația adultă din Europa.
Țări precum Grecia sau Franța au decis să introducă obligativitatea vaccinării personalului medical. În tot acest timp, autoritățile române au anunțat că personalul medical nevaccinat va trebui să se testeze perioadic pe cheltuiala proprie. Potrivit metolodogiei aprobate de INSP, această obligație este valabilă în localitățile în care rata de infectare este peste 1,5 la mie și în unitățile sanitare care tratează pacienți infectați cu tulpina Delta a coronavirusului.
Deși datele sunt mai mult decât evidente, președintele Klaus Iohannis susține în continuare că în România campania de vaccinare a fost un succes.
„Noi, practic, am oprit pandemia. Acum, însă, prin faptul că avem așa puține cazuri nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare. Deci avem un succes care cumva se vede într-o reducere a dorinței de vaccinare”, a declarat Iohannis.
Citeşte şi: Klaus Iohannis: „Vaccinarea unei societăţi nu se poate realiza decât într-un singur fel, prin educaţie”