Un om de afaceri din Alba a reușit performanța să își distrugă avionul încă de la primul zbor. Incidentul a avut loc pe data de 15 mai 2020, în zona localității Vurpăr, județul Alba, însă Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a finalizat recent ancheta și a publicat raportul final de investigație care scoate la iveală cauzele incidentului.
Citește și Alertă cu bombă la bordul unui avion Tarom. Aeronava a aterizat de urgență la Istanbul
Conform raportului, în ziua accidentului, pilotul împreună cu un pilot instructor, au efectuat cinci zboruri de antrenament pe terenul de decolare-aterizare de la Vurpăr.
„După aproximativ două ore de la finalizarea acestor zboruri, pilotul a depus plan de zbor pentru a se deplasa la Timişoara. Înaintea decolării a verificat aeronava, cantitatea de combustibil din rezervoare și, în jurul orei 16.30 LT, a decolat în vederea executării zborului planificat. În timpul rulajului pentru decolare, aeronava nu a menținut axul pistei, aceasta a deviat către marginea din stânga pistei, pilotul forțând desprinderea de la sol.
După desprindere, aeronava a urmat o traiectorie curbilinie spre stânga, ajungând la un moment dat, pe o direcție de zbor opusă celei în care a decolat. În timpul zborului, aeronava a avut iniţial o traiectorie în urcare după care a evoluat în coborâre până a lovit taluzul șoselei din partea de nord est a terenului de zbor și a intrat în contact cu solul. În urma impactului, aeronava a fost distrusă. Pilotul a părăsit aeronava în siguranță și nu a necesitat îngrijiri medicale”, se arată în raportul AIAS.
La ora producerii accidentului, vântul a fost în rafale cu viteza medie de 6,9 m/s, din direcția VSV și viteza maximă la rafală de 8,8 m/s, potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie de la cea mai apropiată stație meteorolgică situată în Sebeș.
„După aproximativ 70 de metri, pentru a evita ieșirea din pistă, acesta a forțat desprinderea aeronavei de la sol cu o viteză mai mică decât cea recomandată. Pilotul, după desprinderea aeronavei, a forțat urcarea cu o viteză apropiată de viteza limită pentru a trece peste obstacolul existent în stânga terenului (un gard). După depășirea obstacolului, pilotul a încercat efectuarea unui viraj dreapta pentru a pune avionul «cu botul în vânt», acționând manșa și palonierul. Fără a aștepta să-i crească viteza, a acționat rapid și succesiv comenzile stânga-dreapta, în speranța că aeronava va răspunde la comenzi și va putea efectua virajul spre dreapta”, se arată în document.
Anchetatorii spun că aeronava a fost distrusă în urma impactului cu acostamentul șoselei. Mai mult, comisia de anchetă a stabilit că pilotul a fost surprins de evoluția aeronavei și nu a conștientizat situația în care se afla, acționând comenzile de manșă și palonier într-o succesiune rapidă, fără a aștepta producerea efectului comenzilor acționate, situație care a determinat imposibilitatea recuperării aeronavei din viraj.
Totodată, Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile a dezvăluit că viteza vântului s-a mărit, peste viteza limită admisă, iar greutatea și centrajul lateral al aeronavei s-au modificat, în sensul că zborurile anterioare s-au efectuat cu două persoane, iar la momentul accidentului în aeronavă era un singur pilot în postul de pilotaj stânga.
Cauza probabilă a producerii accidentului spun anchetatorii este „pierderea controlului aeronavei în procedura de decolare, pe fondul aprecierii incorecte a condițiilor meteo existente și a eficienței diminuate a comenzilor primare de zbor la viteză redusă”.
Din fericire, în urma impactului, pilotul a scăpat cu răni ușoare.