Un om de afaceri din Botoșani a cumpărat concentratoare de oxigen în valoare de 30.000 de euro pentru bolnavii de COVID. Aparatura, cu o valoare de 131.000 de lei, fără TVA, a fost livrată la Direcția de Sănătate Publică Botoșani.
După donația de 30.000 de euro, afaceristul a pus o singură condiție, să nu-i fie dezvăluită identitatea.
”Este, la propriu şi la figurat, o gură de oxigen, pentru bolnavi şi pentru sistemul sanitar şi îi mulţumesc pentru gestul extraordinar, atât în numele meu, cât şi al bolnavilor. Acum aceste concentratoare sunt şi mai importante, pentru că tot mai mulţi bolnavi au nevoie de terapie cu oxigen, din cauza formelor grave ale bolii”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani, pentru botosaninews.ro.
Mai multe state au răspuns solicitării ţării noastre de ajutor în criza sanitară provocată de valul patru al pandemiei.
Până în prezent România a primit 5.200 de doze de anticorpi monoclonali (Italia), 50 de concentratoare de oxigen de 5 litri (Polonia), 200 de concentratoare de oxigen de 5 litri (Olanda).
Autorităţile anunţă că în secţiile de Terapie Intensivă din spitalele din ţară nu mai este nici măcar un pat liber pentru bolnavii de coronavirus. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, 1739 de pacienţi sunt internaţi, sâmbătă, la ATI.
Conform datelor existente în aplicația alerte.ms, în data de 16 octombrie 2021, la nivel național există 1613 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. De asemenea, în București sunt avizate de DSP 336 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.
Grupul de Comunicare Strategică anunţă sâmbătă că la nivel național există o rezervă operațională de 168 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19.
„Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale. 1.739 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări. La nivel național, la acest moment, nu sunt paturi ATI libere, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.
Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.
Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare”, au anunţat reprezentanţii Grupului de Comunicare Strategică.