Legea, prima de acest gen din lume, a fost elaborată de partidul verde GroenLinks într-un efort de a reduce consumul și emisiile de gaze cu efect de seră. Oraşul Haarlem, care se află la vest de Amsterdam și are o populație de aproximativ 160.000 de locuitori, va adopta interdicția din 2024, după ce carnea şi produsele din carne au fost adăugate pe o listă de produse considerate a contribui la accentuarea crizei climatice.
Reclamele nu vor fi permise în autobuzele și pe ecranele amplasate în spaţiile publice din Haarlem, fapt care a stârnit plângeri din partea sectorului cărnii, care acuză municipalitatea că „merge prea departe în a spune oamenilor ce este mai bine pentru ei”.
Studii recente sugerează că producția mondială de alimente este responsabilă pentru o treime din toate emisiile de încălzire a planetei, utilizarea animalelor pentru carne reprezentând de două ori poluarea producției de alimente pe bază de plante, scrie The Guardian.
Citeşte şi Carnea de porc s-a scumpit în România. Prețul este cu 50% mai mare față de anul trecut
Conform constatărilor ONU, animalele produc mai mult de 14% din toate gazele cu efect de seră, inclusiv metanul. „Carnea este foarte dăunătoare pentru mediu. Nu le putem vorbi oamenilor despre criza climatică și, în același timp, să îi încurajăm să cumpere produse care o afectează„, a declarat Ziggy Klazes, consilier de la GroenLinks.
Pădurile care absorb dioxid de carbon sunt tăiate pentru pășunatul animalelor, în timp ce îngrășămintele folosite pentru creșterea hranei lor sunt bogate în azot , care poate contribui la poluarea aerului și a apei, la schimbările climatice și la epuizarea stratului de ozon. De asemenea, animalele produc cantități mari de metan, un puternic gaz cu efect de seră.