Inundaţiile şi alunecările de teren fac noi probleme în ţară. Un oraş a rămas fără apă potabilă, iar mai multe localităţi sunt izolate

Pagubele produse de alunecările de teren şi inundaţii în ţară sunt majore. Un oraş a rămas fără apă, iar mai multe localităţi sunt izolate.
Alina Costache
02 apr. 2018, 06:09
Inundaţiile şi alunecările de teren fac noi probleme în ţară. Un oraş a rămas fără apă potabilă, iar mai multe localităţi sunt izolate

UPDATE: Creşterea nivelului Dunării a dus la apariţia a 14 grifoane în digurile care apără malurile Dunării în judeţul Brăila, potrivit informaţiilor furnizate luni de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila, lt. col. Ştefan Stoian.

Grifoanele apărute în diguri au fost neutralizate cu tuburi PVC şi balast, iar angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila patrulează în permanenţă pe diguri, pentru a monitoriza situaţia şi sunt pregătiţi să intervină pentru a remedia eventualele probleme care mai apar.

Pe sub braţul Măcin, situat pe teritoriul judeţului Brăila în comunele Frecăţei şi Măraşu din Insula Mare a Brăilei, au apărut infiltraţii şi grifoane, care au fost neutralizate cu tuburi PVC şi balast.

Au apărut infiltraţii şi pe digul Călmăţui – Gropeni – Chiscani, unde, în anii trecuţi, angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila au dus un adevărat război cu bursucii care au săpat vizuini în corpul digului pe zeci de km, punând în pericol mii de hectare din incinta îndiguită.

Dunărea înregistrează luni, la Brăila, o cotă de 637 cm, cu 27 cm peste cota de inundaţie, în creştere cu 1 cm faţă de nivelul înregistrat duminică, şi are un debit 13.110 mc/s, potrivit informaţiilor furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila.

Patru diguri se află în faza a II-a de apărare, cu apa urcată la peste un metru din înălţimea taluzului, iar 11 diguri sunt în faza a III-a de apărare.

Primăria Brăila a luat deja măsuri pentru a supraînălţa gurile de canalizare din zona Căpităniei Portului cu tuburi de ciment, mai ales că apa a trecut peste baza digului, să nu se mai repete episodul din 2010, când Dunărea a atins 713 cm, iar faleza a fost inundată.


UPDATE. Alunecările de teren din luna martie au provocat pagube de 2,1 milioane de lei în judeţul Dâmboviţa, fiind afectate localităţile Glodeni şi Văleni Dâmboviţa, se arată într-un comunicat al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa s-au întrunit luni în şedinţă extraordinară.

”Valorile estimate pentru refacerea şi punerea în siguranţă a elementelor de infrastructură afectate (drumuri judeţene şi săteşti, poduri şi podeţe, terasare etc.) de către Consiliile locale Glodeni, Văleni Dâmboviţa şi de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa se ridică la valoarea de aproximativ 2.150.000 lei. S-a menţionat că lucrările de expertizare tehnică realizate în zonele afectate au confirmat faptul că procesele sunt active şi pot produce modificări ale situaţiei de calamitate constatate”, se precizează în comunicatul CJSU Dâmboviţa.

Conform sursei citate, s-au aprobat propunerile privind alocarea de despăgubiri, constând în materiale de construcţii pentru refacerea locuinţelor afectate şi a anexelor gospodăreşti, în cele 20 de cazuri existente în Comuna Văleni Dâmboviţa.

Localnicii din Bacău au ramas fără apă potabilă după ce o magistrală a fost afectată de alunecările de teren din Valea Uzului. Oraşul nu are o conductă de rezervă, iar oamenii sunt. nevoiţi să care apă de la izvoarele aflate la 10 kilometri de oraş. 

Autorităţile au anunţat că se va relua alimentarea cu apă potabilă abia miercuri.

Apele Dunării au inundat zona pietonală de pe Faleza din Galaţi, iar în Tulcea, un drum judeţean a fost închis, după ce apa a ajuns la o jumătate de metru. Hidrologii avertizează că nivelul Dunării va fi în continuă creştere în următoarele zile.

Pagubele produse de alunecările de teren şi inundaţii în luna martie, în 19 localităţi din Buzău, se ridică la peste 80 de milioane de lei, potrivit bilanţului prezentat luni, în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, de prefectul Carmen Ichim.

Potrivit sursei citate, sunt izolate din punct de vedere al deplasării cu autoturismele peste 1.800 de persoane localităţile Lopătari, Odăile şi Tisău. De asemenea, sunt izolate peste 1.500 de persoane din satele Terca, Ploştina şi Luncile, comuna Lopătari, peste 200 de persoane din satele Gorâni, Valea Ştefanului şi Corneanu, comuna Odăile, şi câteva zeci de persoane din satul Valea Tisăului, comuna Tisău.

„Judeţul Buzău este unul dintre cele mai afectate judeţe din ţară, s-au produs mari alunecări de teren, au fost afectate drumuri, locuinţe, poduri şi podeţe în peste 19 localităţi”, a declarat, la finalul şedinţei, Carmen Ichim.

Ea a mai afirmat că pagubele totale se ridică la peste 80 de milioane de lei, dintre care 51,101 milioane de lei din cauza alunecărilor de teren şi 29,192 milioane de lei din cauza inundaţiilor.

„În urma anchetelor sociale efectuate în week-end de AJPIS, 14 familii din localităţile Valea Salciei, Mânzăleşti, Chilii şi Berca vor primi ajutoare de urgenţă pentru refacerea caselor afectate de alunecările de teren”, a mai spus prefectul.

Pompierii de la Garda de Intervenţie Negreşti, cu sprijinul Serviciului de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă, intervin, luni, pentru degajarea apei din trei gospodării situate într-o zonă cu case din oraşul Negreşti.

Potrivit autorităţilor, nu este necesară evacuarea persoanelor din respectivele locuinţe.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Ingredientul banal care desfundă țevile. Se folosește în toate gospodăriile
Capital.ro
Călin Georgescu a dat vestea cea mare: Eu în continuare merg pe turul doi!
Playtech.ro
Iohannis, reacţie halucinantă în direct! A fost întrebat de demisie şi nu s-a mai putut abţine. Ce a spus la TV
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
De ce plătesc românii printre cele mai mari taxe pe salarii, deși sunt cei mai săraci din UE și ce e de făcut: „Timpul s-a scurs demult”
wowbiz.ro
Ce spune Muzeul Național de Istorie a României, despre Coiful de la Agighiol, expus lângă flăcările care au mistuit Los Angeles în luna ianuarie! Avem lista tuturor locurilor din lume unde se află în prezent obiecte din Tezaurul României!
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Revoluție în agricultură. Se schimbă tot ce știam despre producția de hrană
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Un pasager agresiv a încercat să intre în cabina piloților
Cancan.ro
BREAKING | Procurorii DIICOT, percheziții la reședința Ioanei Băsescu. Este vizată și ea într-un dosar controversat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul. Se aude zăngănit de cătușe: Ar face pușcărie imediat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Un tânăr de 22 de ani a murit în sânul familiei, la un grătar. Victima încerca să instaleze un bec improvizat și s-a electrocutat
substantial.ro
Un nou bilet pentru ‘Mona Lisa’ la Luvru: acces separat pentru capodopera lui Leonardo da Vinci
MediaFlux
LOVITURĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! A fost deschis DOSAR PENAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pensionarii care primesc 1000 de lei la pensie. Cine sunt norocoșii