Persoanele de vârsta a doua care consumă maximum un pahar cu alcool pe zi, prezintă cu 20% mai puţine riscuri de a dezvolta insuficienţă cardiacă mai târziu în viaţă, arată studiul american care a fost fdăcut pe un eşantion de 15.000 de persoane.
Cercetările anterioare de acest au demonstrat şi în trecut faptul că un consum mic de alcool protejează sănătatea inimii.
Actualul studiu a analizat minuţios modul în care consumul zilnic de alcool influenţează apariţia insuficienţei cardiace, care provoacă o serie de simptome prin slăbirea muşchiului cardiac, cum ar fi respiraţia dificilă, umflarea gleznelor, oboseală, proastă circulaţie deoarece muşchiul cardiac nu mai pompează sângele cum trebuie în corp.
Un pahar de alcool pe zi înseamnă o băutură ce conţine nu mai mult de 14 grame de alcool, adică echivalentul a 125 de mililitri de vin sau 30 de mililitri de „tărie” sau 250 de mililitri de bere.
Studiul a mai scos la iveală faptul că persoanele care obişnuiau să bea regulat alcool şi s-au lăsat prezentau cel mai mare risc de a face insuficienţă cardiacă decât persoanele care nu obişnuiesc să bea alcool.