Un paraşutist militar a murit la antrenamente, în Buzău. Se pare că nu s-a mai deschis parasuta.
„Căpitanul Cosmin Constantin Scorțea, din Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, și-a pierdut viața miercuri, 25 mai, în urma unui accident survenit pe timpul unui exerciţiu de paraşutare pe Aerodromul din Boboc.
Accidentul a survenit în jurul orei 14.00, pe timpul executării manevrelor de aterizare. Ofițerului i-a fost acordat primul ajutor la fața locului, dar cu toate eforturile medicilor, a fost constatat decesul militarului”, a tranmis Ministerul Apărării.
Căpitanul Cosmin Constantin Scorțea, în vârstă de 38 de ani, era angajat în Ministerul Apărării Naționale din anul 2007, avea la activ 67 de salturi, fiind atestat pe tipul de parașută BG-7M. Era căsătorit și avea un copil.
Joi, 26 mai, la ora 8.30, vor fi organizate în unitățile militare din țară ceremonii de comemorare a ofițerului.
„Conducerea Ministerului Apărării Naţionale este alături de familia îndoliată și transmite, în numele întregului personal, sincere condoleanţe familiei militarului căzut”, a mai transmis MApN.
Pentru stabilirea circumstanțelor producerii accidentului în urma căruia şi-a piedut viaţa căpitanul Cosmin Constantin Scorțea a fost sesizat Parchetul Militar. De asemenea, conform procedurilor legale, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene a ordonat constituirea unei comisii interne de investigare.
În 2010, un militar in varsta de 40 de ani a murit în condiţii similare, tot la Buzău.
Reamintim că marţi, un tânăr în vârstă de 19 ani a ajuns la spital în stare gravă după ce a efectuat un salt cu paraşuta şi, din primele informaţii, aceasta nu s-ar fi deschis. Tânărul era elev la Aeroclubul Târgu Mureş.
Coordonatorul UPU SMURD Mureș, Maria Salanța, a declarat că pacientul a fost dus la spital în comă profundă. Medicul a declarat însă că nu se poate face o prognoză fermă asupra evoluției pacientului.
„Este vorba de un pacient paraşutist. Are politraumatism, a fost intubat, e în comă indusă medicamentos, se află în curs de investigaţii în camera de reanimare. Din ce am înţeles de la cei de la faţa locului, nu s-ar fi deschis a doua paraşută.
Pacientul este în coma indusă medicamentos, este ventilat mecanic”, a declarat dr. Arhip Radu, de la SMURD Târgu Mureş.
Aeroclubul Mureş oferă cursuri si salturi in tandem, pentru cei care doresc să se licenţieze în domeniul paraşutismului sau doar pur şi simplu să aibă parte de adrenalină la maxim.
Materiale de care dispune Aeroclubul pe plan de parasutism – parasutele sunt de tip aripa de initiere, antrenament si performanta de tipuri: Manta, Solo, Pilot, ParaFoil.
Dispune de o sala de pliaj, o magazie de parasute, o baza sportiva pentru antrenamente specifice parasutismului, o groapa de nisip, etc.
La Aeroclubul Targu Mures pe plan de parasutism se pot face cursuri de initiere pentru tineri intre 16-22 de ani acestia beneficiind de cursuri-salturi gratuite ,se face o baza de selectie pentru includerea in lotul judetean , salturi in vederea cresterii performantelor competitionale si cursuri-salturi sub forma de contract – contra cost de initiere si in vederea licentierii pentru doritori.