„Taxa de poluare se constituie prin includerea in pretul carburantilor a 0.05 lei pe litru de carburant. Taxa de poluare se face venit la bugetul Fondului pentru Mediu si se utilizeaza in vederea finantarii programelor si proiectelor sustinute de acest Fond. Anual, ministrul Mediului va prezenta un raport public cu privire la sumele colectate si modul in care au fost folosite„, se arată în proiectul de lege.
VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE
Potrivit calculului făcut de senator, la consumul mediu al unui autoturism, la un plin de luna, taxa ar scoate din buzunarul proprietarului 2 lei lunar, 24 de lei pe an, 360 de lei pe durata medie de 15 ani de folosire a autoturismului.
Senatorul Valeriu-Victor Boeriu sustine, in expunerea de motive, ca timbrul de mediu este „o taxa inechitabila”, care „nu isi atinge scopul in niciun fel”.
„Timbrul de mediu nu este platit de toti poluatorii (polueaza si barca cu motor, si drujba), nu platim dupa cat poluam si nici nu este innoit parcul auto. Timbrul de mediu nu isi atinge scopul in niciun fel. „Poluatorul plateste” este principiul corect in acest domeniu. Poluezi cu atat mai mult cu cat consumi mai multi litri de combustibil. (…) Nu se pune problema ca aceasta taxa ar duce la scumpiri in economia nationala, din moment ce supraacizarea combustibilului cu peste 40 de bani pe litru nu a produs acest fenomen„, se arata in expunerea de motive.
Propunerea legislativa a fost respinsa de catre Senat. Camera Deputatilor este camera decizionala.