Liderul formațiunii, fostul deputat liberal Ana Guțu, a anunțat, potrivit Radio Chișinău, că va trimite scrisori președintelui Nicolae Timofti, premierului interimar Gheorghe Brega și șefului parlamentului, Andrian Candu, în care va solicita adoptarea acestei declarații.
Potrivit Anei Guțu, legislativul ar trebui să decidă Unirea cu România astfel ca statul Republica Moldova, în frontierele sale recunoscute în 1991 prin Declarația de independență, să-și înceteze existența, iar Republica Moldova să devină parte componentă a României și a UE și să se supună în totalitate legislației acestora.
„Parlamentul, în componența actuală, timp de șase luni va pregăti procesul de aplicare a legislației României pe teritoriul fostei Republici Moldova după care se va autodizolva. La fel urmează să procedeze și organele administrației publice locale. De asemenea, și structura politică a partidelor de pe teritoriul fostei Republici Moldova urmează a fi armonizată cu cea a României”, se arată în textul Declarației.
Declarația de Unire poate fi semnată și online la adresa http://dreapta.md/declaratie-pentru-unire/.
Partidul „Dreapta” a fost fondat în această toamnă și își propune realizarea reîntregirii națiunii române, prin reunificarea juridico-politică, economică, militară, diplomatică și socială a Republicii Moldova cu România. Din această formațiune fac parte mai mulți foști deputați și miniștri care au fost membri ai Partidului Liberal, iar ulterior ai Partidului Liberal Reformator. Printre membrii acestei formațiuni figurează și Ilie Ilașcu, fost deținut politic al regimului de la Tiraspol.
Citeşte şi Partidul Liberal din Republica Moldova NU doreşte alegerea preşedintelui prin vot direct