Pentru a achita întregul debit, fără a mai lua în considerare penalizările viitoare, pensionarului botoşănean i-ar trebui 5.375 de ani.
„Legea ne permite să reţinem o treime din pensie în cazul celor cu o solicitare de poprire şi jumătate pentru cei care au mai mult de o solicitare. Pentru pensia minim garantată nu se poate opera nici o reţinere, astfel că popririle se fac pentru diferenţa dintre pensia datornicului şi suma de 533 lei”, au spus reprezentanţii CJP Botoşani, potrivit monitorulbt.ro.
Pensionarul are o pensie de aproximatic 950 de lei, iar cel mai probabil a ajuns în situaţia de a fi dator vândut după ce ar fi girat o persoană.
Cazul bătrânului nu este singular. Alţi 1.643 de pensionari din judeţ au proprie pe pensie.
„Sunt foarte multe cazuri de bătrâni care au girat pentru copiii lor, au luat împrumuturi din bancă sau pur şi simplu au dat codul numeric personal unor străini şi s-au trezit datori. Vin la noi zilnic, le prezentăm situaţia din cauza căreia le oprim banii şi le explicăm că nu îi putem ajuta. Trebuie să aplicăm legea, noi nu avem nici o putere de decizie în astfel de situaţii”, a spus Cristina Anton, directorul CJP.
Cea mai mare reţinere lunară operată din drepturile de pensie este de 2.391 de lei, iar cea mai mică reţinere este de 1 leu. Lunar sumele reţinute din pensia debitorului se virează în conturile menţionate de creditori în titlurile executorii.
Citeşte şi Veşti bune pentru pensionari. Creşte punctul de pensie