„Ideal ar fi ca seminţele de gazon să fie însămânţate din toamnă. Toamna, dăunătorii, adică buruienile îşi încheie ciclul de viaţă. Primăvara, buruienile de-abia îşi încep ciclul de viaţă. Astfel, gazonul însămânţat va necesita o mai mare atenţie din partea proprietarului”, ne-a spus Alin Sevastru, reprezentant hiwaters.ro.
Seminţele de gazon pot fi plantate până în momentul când afară termperatura creşte în jur de 30 de grade. „Vara, când temperaturile se apropie şi chiar depăşesc 30 de grade Celsius, nu se mai pot planta seminţele de gazon. În momentul când sămânţa germinează, câteva ore fără apa înseamnă uscarea ei. La fel, udarea în exces duce la apariţia ciupercilor şi a mucegaiului, elemente care la fel distrug sămânţa”, a amintit Alin Sevastru.
Soluţia peluzei rapide
Cei care vor neapărat gazon şi au posibilităţi mai mari financiare, pot apela la soluţia gazonului gata crescut. Terenul destinat înfiinţării unei peluze cu gazon va trebui să aibă în componenţă pământ cu cantitate mare de humus. Denumirea populară a acestui tip de sol, indicat pentru gazon, este pământul negru. Prima operaţiune pentru plantarea gazonului rulouri este săparea terenului. După săpare, solul va fi mărunţit, fie cu grebla, fie cu mijloace mecanice, cum ar fi freza specială de mărunţit pământul. „După ce pământul a fost mărunţit, solul este nivelat, după care se tăvălugeşte cu un tăvălug special ce nu cântăreşte mai mult de 200 de kilograme”, a spus Laurenţiu Petrescu, director executiv la firma Garden Services.
Gazon rulou, 10 euro metrul pătrat
Peste solul respectiv, săpat, mărunţit, nivelat şi tăvălugit se aruncă cu lopata un strat subţire de nisip. După asta se montează rulourile de gazon unele lângă altele. Preţul acestor rulouri de iarbă şi pământ variază între 4 şi 10 euro metrul pătrat. Tariful include toate operaţiunile, inclusiv pregătirea terenului şi manopera de montaj, dar fără TVA. „Preţul unei lucrări de gazonare cu rulouri de gazon variază în funcţie de complexitatea lucrării, adică dacă există teren fertil sau trebuie adus, de tipul gazonului din rulouri, de rectangularitatea suprafeţei de gazonat, de înclinare şi altele”, ne-a spus Gabriel Hanganu, administratorul firmei BlueGrass Team SRL.
Întreţinerea gazonului
După ce a fost montat gazonul, trebuie udat în exces timp de o săptămână. „Covorul de iarbă se udă în aşa măsură încât atunci când apeşi cu piciorul să se afunde în pământ cu totul”, a mai explicat Alin Sevastru. Încă o săptamână trebuie udat normal fără a fi călcat. Ca durată de viaţă, rulourile de gazon pot rezista şi 100 de ani, cu condiţia ca peluza să fie întreţinută.
Întreţinerea rulourilor se face ca în cazul gazonului sădit. „Gazonul va vieţui atâta timp cât i se acorda atenţia cuvenită. Pentru încântarea pe care o oferă ochiului şi confortul psihic oferit, peluza cere atenţie din prima zi de existenţă. Atunci când nu-i mai oferim nici măcar puţină atenţie, se va întoarce cu faţa de la noi şi va lua un aspect neângrijit şi posomorit”, a concluzionat Laurenţiu Petrescu.
Gazonul cu seminţe, 20 de lei punga
Pregătirea terenului pentru sădirea cu seminţe este similară pregătirii terenului pentru rulori de iarbă Nu se va mai adăuga strat de nisip. După ce solul a fost săpat, mărunţit şi tăvalugit, se presară seminţele de iarba şi se încorporează în sol cu ajutorul greblei. „Îngroparea seminţelor se face pentru ca acestea să nu ajungă hrană pentru păsări sau să fie dislocate de jeturile fine de udare”, a mai spus Alin Sevastru. Preţul pentru seminţele de gazon diferă în funcţie de magazin. O pungă cu aproximativ un kilogram de seminţe costă aproximativ 20 de lei.
Paşte cu gazon
În acest an, cererea de gazon nu diferă de cea de anul trecut. Comparativ cu perioada de dinainte de criză, vânzările sunt ceva mai mici. „Mulţi clienţi sunt interesaţi de gazon rulouri în această perioadă. Toţi vor să îl aibă până de Paşte”, a precizat Alin Sevastru.