Mai surprinde pe cineva că în prag de sărbătoare se anunță noi scumpiri la carne, fie ea de porc, de pui, curcan sau de vânat? Istoria se repetă de fiecare dată că e Paște sau Crăciun.
Deja producătorii anunță de pe acum scumpiri „considerabile” folosind aceleași scuze, mâna de lucru, costurile cu furajele, prețul la energie etc.
Doar în acest an, peste 71.000 de porci au fost sacrificați în fermele din România, iar în prezent mai sunt active 19 focare de infecție pe teritoriul țării. Având în vedere această situație, carnea de porc românească va fi și mai scumpă în perioada sărbătorilor, când se estimează o creștere a prețurilor cu 15%.
Pesta porcină africană continuă să provoace distrugeri majore în România, la 7 ani de la apariția sa. Conform datelor furnizate de ANSVSA, de la începutul acestui an au fost sacrificați peste 71.000 de porci din cauza bolii, iar extinderea sa nu s-a oprit.
„Am cumpărat cam 15 kg. de carne de porc, șuncă, pulpă, cârnați etc. Nu tăiem porc și o punem la congelator. Inclusiv carne tocată pentru sarmale. Pe atunci. doar scot de la congelator cât am nevoie și prepar” spune o localnică din Turdă, iar situaţia este similară şi în alte părţi ale ţării.
Românii caută carne autohtonă, de la ferme româneşti. În ultimii 14 ani, tenorul Vlad Miriță a investit bani în ferma lui din Târgoviște, iar acum, este un fermier dedicat, produsele fiind unele dintre cele mai apreciate, cu prețuri pe măsură. Pregătirile pentru sărbătorile de iarnă au început, iar artistul are o listă lungă de comenzi pentru Crăciun și Revelion.
„Am început ferma în 2010, în primul rând pentru nevoile noastre. Am avut ceva probleme de sănătate, motiv pentru care am studiat de unde provine mâncarea noastră, parcursul tehnologic, și ce calitate are.”
„Ferma noastră, in Parteneriat cu PFA Mirita Dumitru și Adrian Coman – persoană fizică, prin sistemul nostru de creștere a animalelor, aducem pe mesele clienților noștri cea mai sănătoasă și gustoasă carne din România.
Problema mare pe care o vedem în lume si în special în România, este că hrana obținută industrial, în afară de avantajul prețului mic, este o hrană care pe termen lung a introdus în societate multe probleme de sănătate. Aceste probleme își au originea fie în creșterea prea rapidă a animalelor prin furajare forțată, fie în administrarea antibioticelor pe parcursul întregului ciclu de viață al acestora, peste care se adaugă și o chimizare exgerată în industria cărnii prin inputuri considerabile de conservanți, potențiatori de gust, coloranți etc.”, mai spune tenorul.
„Avem cârnați afumați, la prețul de 118 lei kg, jumări, la 84 de lei kg, slănină afumată, la 79 de lei kg, leberwurst, la 114 lei kg, șorici- la 140 lei kilogramul, dar se vând și la 200 de grame sau în ce cantitate dorește fiecare. Leberwurst conține ingrediente selecte, cu carne și ficat de porc 25%, cu șorici, slănină, sare, apă și e condimentat natural cu nucșoară, sare, piper și ceapă prăjită!”, spune Vlad Miriță
„Piața are nevoie de alternative etice și sănătoase, astfel că ne dorim să creăm, să menținem și să inspirăm un cadru și un mod de viață sănătoase și frumoase, pentru familiile și copiii celor implicați (fondatori, angajați, parteneri, clienți, alți fermieri și persoane interesate să devină fermieri), dar și pentru animale, sol și mediu în general.
În ultimii ani, am observant cu totii o segregare tot mai accentuată a societății, o lipsă de transparență și o lipsă de comunicare între clienți și producători. Ne dorim o relație apropiată cu clienții noștriă, ne dorim sa îi informăm și să îi tratăm cu respectul și atenția pe care le merită.
Nu in ultimul rand, ne dorim o relație onestă cu natura în general și cu solul în mod special, natura care din cauza agriculturii intensive și a poluării a avut în ultimii ani foarte mult de suferit. Vestea bună este ca Natura este un organism viu, și prin bune practici, se va vindeca, se va regenera, asa încât, printr-un efort comun vom lăsa copiilor noștri o lume mai bună”, mai explică patronii de la Ferma Soarelui.
Vlad Miriță a dezvăluit și care sunt prețurile la carne, dar și cât costă un porc întreg. „Un porc întreg, de 120 kg, costă 6.280 de lei, iar un porc de 40 kg costă 2.240 de lei. Carnea de porc costă în jur de 50 de lei kilogramul. Am deja comenzi, pentru Crăciun, de 50 de grăsunei”.
„În urma unei documentări detaliate, am descoperit că animalelor crescute în sistem industrial le sunt administrate din plin antibiotice, sunt crescute în spații închise, înguste, ventilate artificial, pe suprafețe betonate, în aceste spații trăiesc o viață care le neagă zilnic accesul la mediul lor specific și, implicit, nu își pot manifesta comportamentul natural instinctiv (porcii nu văd pământ întreaga viață, nu pot râma ca in mediul natural, puii nu pot scurma după insecte prin iarbă; nu mai vorbim de stat la soare și alergat în voie respirând aer curat), sunt hrănite cu furaje super-proteice aditivate pentru a le grăbi creșterea, tratamentele cu antibiotic sunt o rutina, si cel putin in cazul porcilor li se administrează hrană lichidă pentru o absorbție cât mai rapidă. Sunt ținute cu lumina aprinsă pentru a dormi puțin și a mânca mai mult, grăbindu-le în mod nesănătos și nenatural creșterea. După ce animalele sunt abatorizate, se intervine chimic asupra cărnii, de la stadiul de carne macră asa-zis “proaspătă”, care este injectată cu conservanți, până la mezeluri care sunt excesiv aditivate. Se adaugă în primul rând Nitriți (care mențin culoarea roșu-rozaliu), apoi nenumărați alți aditivi, agenți de îngroșare, potențiatori de gust, arome și coloranți”.
Vlad Miriță vinde și carne de pasăre. Potrivit acestuia, pieptul de curcan este la 149 de lei kg, puiul fraged- 71 lei kg, ficățeii de pui- 103 lei kg, cocoș de curte- 67 de lei kg, iar un curcan de 9 kilograme costă 630 de lei.
Preț PORC de Crăciun la început de decembrie! Au apărut purceii la vânzare direct de la fermă
Crescătorii vin cu oferte care să nu îngreuneze și mai mult costul coșului de alimente pentru sărbători!
În luna octombrie, crescătorii cereau 11 lei pe kilogramul în viu, dar erau și fermieri care cereau 23 de lei. În prezent, prețul mediu al unui kilogram de carne de porc în viu este de aproximativ 16-18 lei preț producător, iar la raft poate depăși 35-40 de lei, în funcție de sortiment și regiune.
Pentru luna decembrie 2024, erau prognozate creșteri semnificative, de cel puțin 10-15% pe kilogram, în special din cauza cererii crescute de sărbători. Această tendință este influențată de factori precum reducerea producției interne și dependența de importuri, care adaugă costuri suplimentare.
”Producătorii români nu au făcut modificări de preţ, astfel că, în această perioadă, la poarta fermei este acelaşi preţ porc în viu ca în octombrie anul trecut, însă, de la jumătatea lunii noiembrie, prețul va crește”, afirma, la începutul lunii noiembrie, Ioan Ladoşi, preşedinte Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).
PREȚ PORC DE CRĂCIUN DIRECT DE LA PRODUCĂTOR
În grupurile de Facebook ale crescătorilor de porcine din România, prețurile cerute astăzi, 4 decembrie, sunt între 15 și 17 lei/kilogram în viu iar ofertele vin din toate colțurile țării.
Iată câteva anunțuri postate în grupul Porci și purcei de vânzare:
AU APĂRUT ȘI PURCEII LA VÂNZARE. CE PREȚ AU LA ÎNCEPUT DE DECEMBRIE?
Prețurile sunt influențate de cererea sezonieră crescută și de costurile de producție. Totodată, achiziția directă din fermă poate necesita programări și respectarea legislației pentru transportul porcinelor.
Iată câteva anunțuri postate în grupul Porci și purcei de vânzare, pe facebook:
PREȚ CARNE ȘI PREPARATE TRADIȚIONALE PENTRU SĂRBĂTORI
În preajma sărbătorilor de iarnă din 2024, prețurile la carnea de porc și preparatele tradiționale din România variază în funcție de sursă și tipul de produs:
Carnea la galantar: În supermarketuri, prețul unui kilogram de ceafă, cotlet sau coaste variază între 19 și 29 de lei. Totuși, în unele locuri, prețurile pot ajunge chiar la 60 de lei pe kilogram, din cauza costurilor ridicate ale producției și cererii mari din perioada sărbătorilor.
Produse tradiționale la preț de supermarket:
Produsele artizanale și preparatele tradiționale din carne de porc: Mulți fermieri au crescut ușor prețurile produselor preparate, din cauza scumpirii furajelor și a costurilor energetice. Iată câteva prețuri, direct de la producători, preluate din postări de pe Facebook – grupuri specializate ale crescătorilor:
Cererea ridicată de sărbători influențează prețurile, dar acestea pot varia semnificativ în funcție de regiune și de locul achiziției (fermier, piață locală sau supermarket).
Carnea de Mangalița, denumită și „porcul somon”, datorită nivelului redus de colesterol, va fi mai scumpă în această iarnă cu 8-10%, față de Sărbătorile din 2023 arată termene.ro.
Majorarea are loc pe fondul creșterii costurilor de producție, inclusiv a majorărilor salariale din acest an. Producătorii nu se așteaptă la o explozie a vânzărilor de Sărbători, de altfel și cea mai bună perioadă din an, ci speră ca măcar la nivelul de anul trecut să se ridice cererea, în condițiile în care veniturile consumatorilor sunt ceva mai mici.
Ofertele de Crăciun au început să apară și pe site-urile de vânzări, unde porcul crescut în gospodăriile populației are un preț ce pornește de la 14 lei/kg în viu și merge până undeva la 17 lei/kg. La carcasă, prețul se situează în jurul a 25 lei/kg.
Ioan Tătăran, proprietarul Carmangeriei Toto din Lăpușeni de Maramureș, unul dintre cei mai cunoscuți și cei mai vechi crescători de porci din rasa Mangalița de la noi, speră ca vânzările din acest an să se ridice la nivelul celor de anul trecut, chiar dacă a fost nevoit să crească prețurile, dat fiind contextul actual.
„Prețurile sunt mai mari cu 8% -10%, comparativ cu anul trecut, din cauza majorării costurilor de producție: s-a scumpit materia primă, la fel și utilitățile, iar salariile s-au mărit de două ori. De la 1 ianuarie 2025 iar vor crește, toate acestea ne afectează, dar ne adaptăm, ce putem să facem?”, a declarat pentru Termene.ro Ioan Tătăran.
Românii care vor să se aprovizioneze pentru masa de Crăciun cu produse de Mangalița trebuie să scoată din buzunar 72 de lei pentru kilogramul de cârnați afumați la garniță, 52 de lei pentru cârnații proaspeți Mangalița, 41 de lei pentru ciolanul afumat, 54 de lei pentru pulpa proaspătă, 111 lei pentru ceafa de Mangaliţa, 74 de lei pentru jumări și 53 de lei/kg la slănină, cel mai apreciat produs de Sărbători.
„Cel mai bine înainte de Sărbători se vând cârnații, cataboșul, toba, jumările. Cred că vânzările vor fi la fel ca anul trecut, noi sperăm să fie la fel. Veniturile clienților nu sunt așa grozave, au crescut salariile, dar și prețurile s-au mărit pe măsură și poate chiar mai mult un pic și eu zic că puterea de cumpărare este mai mică decât anul trecut”, spune Tătăran.
Mulți români preferă, în această perioadă, să-și procure carnea de sărbători de la țară, adică cumpără porci crescuți în gospodăriile populației. Pe site-urile de vânzări, au apărut și primele oferte: 14-17 lei/kg de carne în viu, în timp ce la carcasă se ajunge și la 25 de lei/kg. Anul trecut, cu o lună înainte de Crăciun, porcul în viu se vindea cu 12-13 lei/kg, iar carcasa ajungea la 25 lei/kg.
În magazine, pulpa de porc făra os se găsea pe data de 20 noiembrie într-o rețea importantă de retail la un preț de 17,99 lei/kg, cu o reducere de 30%.
Este de așteptat, însă, ca odată cu cererea în creștere, începând cu a doua parte a lunii noiembrie, prețurile să se mărească, declara recent Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, care vorbea de un procent de 10-15%.
A mai rămas mai puțin de o lună până la Crăciun, iar cei care vor să respecte tradiția și să mănânce carne și preparate din porc în zilele de sărbătoare prospectează deja piața. La Bistrița, fermierii vând deja atât porci vii celor care să își pregătească singuri cârnații și afumăturile, cât și preparate gata făcute.
Porcul în viu costă 17 lei kilogramul dacă are până în 100 de kg și 15 lei/kg dacă are între 180 și 200 de kg. Cum toate târgurile sunt închise din cauza pestei porcine, oamenii vând animalele gata sacrificate direct din gospodărie de regulă altor săteni care nu mai țin, transportul animalelor vii fiind interzis.
Pesta porcină africană a blocat exporturile de mici și salam de Sibiu în Marea Britanie și SUA
Preparatele din porc sunt ceva mai scumpe. Cârnații costă 50 de lei kilogramul, costița afumată costă 40 de lei kilogramul, caltaboșii, cioanul și slănina 35 de lei/kg, oasele cu carne afumată – 30 de lei/kg.
Carnea de porc va avea prețuri normale de sărbători, potrivit Asociației Române a Cărnii. În ceea ce priveşte consumul mediu de produse din carne, românii sunt aproape de media UE, unde se înregistrează o scădere pe fondul promovării produselor vegane.
În prezent, în România, consumul mediu de produse din carne, respectiv de mezeluri, este în jur de 14 kg/an/locuitor, la fel ca și anul trecut. Media consumului de mezeluri în UE este de 15 kg/an.