Site-ul www.astronomicalheritage.net, lansat cu ocazia Adunării generale a Uniunii astronomice internaţionale (UAI) la Beijing, se prezintă ca o bază de date, de studii şi un portal de discuţii despre astronomie, se afirmă în comunicatul oficial emis de această asociaţie.
Noul site are ca obiectiv principal apărarea şi promovarea patrimoniului astronomic, la fel ca Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, organism care s-a asociat cu UAI pentru a lansa acest portal.
„O mare parte din patrimoniul nostru astronomic cel mai preţios, în acelaşi timp antic şi modern, este ameninţat. Dacă nu acţionăm pentru a-l păstra, riscăm să îl pierdem”, a declarat Clive Ruggles, membru al UAI şi profesor de arheo-astronomie la Universitatea Leicester din Marea Britanie.
Acest „patrimoniu mondial al astronomiei” grupează nu doar site-uri şi monumente istorice asociate observării cerului şi stelelor, ci şi instrumente, practici culturale şi chiar peisaje şi locuri protejate contra oricărei poluări luminoase.
Multe dintre ele, precum piramidele şi templele egiptene, complexul Stonehenge şi observatorul chinez Dengfeng – unde astronomii dinastiei Tang foloseau un stâlp vertical pentru a măsura umbra lăsată de Soare pe sol şi pentru a deduce astel scurgerea timpului – figurează deja pe lista patrimoniului UNESCO.
Altele nu se regăsesc pe această listă, dar au jucat un rol determinant pentru progresul ştiinţific, precum Turnul Einstein din Potsdam (Germania) sau Observatorul din Meudon, din apropiere de Paris.
Lista va creşte considerabil foarte repede în lunile următoare, consideră cercetătorii de la UAI.