Când spunem prădător marin nu ne referim la rechin sau la vreun alt ”monstru” din adâncuri, ci la un pește de dimensiuni mici. Acest pește se numește robinul de mare și i-a lăsat cu gura căscată pe cercetării care i-au studiat comportamentul.
Marea surpriză a studiului a fost modul în care robinul de mare își caută prada îngropată sau aflată pe fundul mării. Practic, acest pește are un soi de picioare cu care ”gustă” fundul mării, pentru a da de hrană, notează guardian.
Potrivit cercetătorilor, robinul de mare posedă șase structuri similare picioarelor, formate din aripioare modificate. Iar respectivele structuri sunt folosite pentru a merge pe fundul mării și chiar pentru a răsturna scoici.
Citește și Ingredientul pe care neapărat trebuie să-l pui în cafea. Te va ajuta să scapi de kilogramele în plus
Realizatorii studiului au mai descoperit că, pentru pește bizar, capacitatea de a localiza prada scade odată cu adâncimea la care a fost îngropată prada. De aici concluzia că robinul de mare și-ar folosi membrele pentru a detecta substanțele chimice eliberate de pradă.
Pentru a observa comportamentului acestei specii, echipa de cercetători a pus robini de mare în rezervoare cu apă și nisip pe fund. În nisip au fost îngropate midii, capsule cu extract de midii ori apă de mare. Evident, în căutarea prăzii, peștii s-au folosit de cele șase picioare pentru a detecta, evident, hrana. „Este un fel de adaptare a ‘mașinăriei’ de gust, dar într-un mod foarte diferit și cu un scop foarte diferit”, a declarat dr. Corey Allard, membru al echipei de cercetători de la Universitatea Harvard, SUA.
Oamenii de știință sunt de părere că robinul de mare și-ar fi folosit inițial picioarele doar pentru a se deplasa, iar mai târziu, odată cu evoluția, s-a dezvoltat și capacitatea de a ”gusta” cu membrele, în căutare de hrană.
Rezultatele studiului despre robinii de mare au fost publicate în Current Biology.