„Cred că majoritatea oamenilor își dau seama că nu vor fi puse la punct toate detaliile, așa încât va fi nevoie de numeroase soluții temporare”, a declarat șefa guvernului de la Oslo pentru Reuters, în marja unei conferințe consacrate afacerilor.
Statul nordic urmărește îndeaproape negocierile de „divorț” dintre Marea Britanie și blocul comunitar, deoarece rezultatul acestora va avea un impact important asupra viitoarei sale relații cu Regatul Unit, care este principalul său partener comercial bilateral, notează Reuters.
Negociatorul-șef al blocului comunitar, Michel Barnier, și ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, au lansat oficial pe 19 iunie negocierile pentru o ‘retragere ordonată’ a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Prima etapă urmează să fie consacrată găsirii unui acord cu privire la trei dosare stabilite ca priorități de către cei 27: drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie și cele ale britanicilor instalați în UE, problema frontierei irlandeze și „reglementarea financiară” sau nota de plată pe care trebuie să o achite Londra pentru angajamentele financiare asumate deja în cadrul proiectelor europene. Se așteaptă ca Londra să părăsească UE la sfârșitul lunii martie 2019, adică la doi ani după declanșarea oficială a procedurii de ieșire de către premierul Theresa May la 29 martie.