Un preot a fost exclus din biserică pentru că vindea mir contrafăcut cu ulei de la Penny şi se lăuda că trimite pomelnice la Athos cu porumbei

Filiera icoanelor, moaștelor, pomelnicelor, chinezăriilor și a uleiului de la "Sfântul Penny” a fost deconspirată, iar preotul certat cu cele sfinte deferit justiţiei.
Filip Stan
27 mart. 2024, 10:36
Un preot a fost exclus din biserică pentru că vindea mir contrafăcut cu ulei de la Penny şi se lăuda că trimite pomelnice la Athos cu porumbei

Un preot a fost exclus din biserică pentru că vindea mir contrafăcut. Preotul Cătălin Dumitrean primea bani din pelerinajele de icoane sfinte și moaște, care erau aduse aici, din vânzarea de obiecte de cult fabricate în China, a uleiului ”sfânt” produs aproape industrial în subsolul bisericii, din vânzarea locurilor icoanelor de pe iconostas și din pomelnicele plătite cu câte 50 de lei, despre care se spunea că sunt trimise la Muntele Athos, scrie Turnul Sfatului.

Unul dintre cunoscuții care i-a fost alături părintelui încă de la început, relatează despre ce se întâmpla în Biserica Sfântul Ioan Iacob Românul de pe strada Dealului. Una din principalele surse de bani, spune el, erau pomelnicele.

Sunt sau nu fructele de mare de post? Ce spun cei mai urmăriți preoți despre acest obicei al multor români

În biserică exista tot timpul o urnă care îi anunța pe credincioși că cine depune aici un plic cu pomelnice și 50 de lei, acestea vor ajunge la mănăstirile ortodoxe de la Muntele Athos pentru a fi pomeniți morții notați acolo.

”Era o pungă de pomelnice care trebuiau trimise la ars. Au omis să le trimită și punga aia am reușit să fac cumva să ajungă la mine.

Sunt la mine pomelnicele cu plicuri rupte, cu nume și așa mai departe. Oameni care în ideea lor, credeau că vor ajunge într-un loc mai bun. N-au ajuns niciodată, au ajuns în foc”, povestește L.S.

Preot dat de gol de enoriași

O altă sursă era uleiul sfinţit de la Muntele Athos, care era de fapt ulei cumpărat de la supermarketuri şi pus în sticluţe în subsolul bisericii. ”Tot mirul se făcea la subsol, cu ulei de floarea soarelui de la Penny. Venea de la București autobuzul cu mii de sticluțe, că se găsesc peste tot. Punea un pic de esență și se umpleau cu siringa de zor. Și se vindea ca mir sfințit care te vindeca de toate bolile.

Preotul Emilian Prodan explică dacă e păcat sau nu să stai pe Tik Tok și Instagram în Postul Paștelui: „Rețelele de socializare pot fi o sursă de informare duhovnicească”
Nu era adevărat. A reușit un coleg să facă niște fotografii atunci la fabrica de mir de la subsolul bisericii. Uleiul de la Sfântul Penny”, a mai povestit L.S pentru Turnul Sfatului.

Practica nu este nouă și este folosită de mai multe biserici și mănăstiri din țară. De exemplu, site-ul athos.guide promite celor care dau între 4 și 20 de euro ”rugăciune de pomenire la Proscomidie timp de o săptămână cu scoaterea miridelor”.

Acesta este site care aparține organizației non-comerciale METAMORPHOSIS NPO și care are ca scop ”răspândirea cuvântului Dumnezeiesc și promovarea patrimoniului spiritual și cultural al Muntelui Athos. Acesta este unul dintre mijloacele care ne ajută să vă aducem pe fiecare mai aproape de Grădina Maicii Domnului – o comoară unică în lume și un arcaș al Ortodoxiei, care există de mii de ani”, după cum se precizează pe site.

A.C. este una din sutele de persoane care au pus plicuri cu bani și pomelnice la biserica de pe strada Dealului.

”Am pus și pomelnice, sigur că da, atunci când am avut bani. Am dat pentru biserica românească de la Muntele Athos, am făcut-o pentru români, pentru România, că știu că și lor le e greu. Din respect pentru țară am făcut-o. Dacă n-au ajuns acolo, Dumnezeu știe. El știe și pedepsește sau iartă, nu știu eu vrerea Lui”, ne-a spus ea, întrebată dacă o deranjează că e posibil ca banii să nu fi ajuns niciodată la Athos.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Mașina românească despre care se spune că a fost copiată de Mercedes. Nu era performantă, dar mulți se lăudau cu ea
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor al tuturor timpurilor. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Românii care rămân fără un sfert din pensie. Legea se schimbă, dispare grupa I de muncă pentru acest domeniu
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Zeci de medici români din Franța sar în apărarea doctorițelor de la Sf. Pantelimon acuzate de omor: „Sunt ostracizate și tratate precum criminali de drept comun”
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Stațiunea balneo-climaterică cu cel mai pur aer din Europa. O adevărată atracție pentru turiști
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
'Ăla-i amantul tău?' Ilie Năstase și Ioana, mega-scandal în fața blocului: 'Te-am văzut'😱
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani
Capital.ro
Mașinile care au primit interzis în Ungaria. Se aplică până pe 20 august
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Alain Delon – o carieră legendară și un rămas bun emoționant
MediaFlux
A VENIT DECIZIA! Cu CÂT CRESC PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...