Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, care lucra în oraşul chinez Suzhou (est), a prezentat simptome caracteristice la trei zile după ce s-a întors la Taipei, via Shangai, pe 9 aprilie, a anunţat Centrul pentru Control Epidemiologic din Taiwan, precizând că acesta se afla în stare critică, relatează AFP, citat de Mediafax.
O echipă internaţională de experţi condusă de OMS şi de guvernul chinez a desfăşurat o anchetă de cinci zile în China, însă a precizat că sunt de asemenea departe de a determina dacă virusul s-ar putea transmite de la om la om.
Keiji Fukuda, asistent al directorului general al OMS pentru securitatea sanitar, a spus că „situaţia rămâne complexă şi dificilă şi evoluează”.
Care este cea mai mare ameninţare globală din această perioadă
„Analizând virusurile gripale, acesta este un virus neobişnuit de periculos pentru oameni”, a spus Fukuda la un briefing de presă, reamintind de asemenea şi de precedentul virus, H5N1, care a omorât 30 din cele 45 de persoane infectate în China între 2003 şi 2013.
Deşi tulpina H7N9 identificată în actuala epidemie are o rată mai mică de decese până acum, el a adăugat: „Este cu certitudine unul din cele mai periculoase virusuri gripale pe care le-am văzut până acum”.
Fukuda a subliniat că echipa de experţi se află încă la începutul investigaţiei şi că în acest moment este posibil să fi fost identificate cele mai serioase infecţii.
Un virus gripal, creat în laborator, ar putea ucide milioane de persoane