Curtea de apel din Viena a contrazis hotărârea unui tribunal al primei instanţe, care considerase în vară plângerea drept neadmisibilă pe formă şi se declarase incompetent pe fond. Schrems, angajat de mai mulţi ani într-o dispută cu Facebook pe tema protecţiei datelor personale, depusese în faţa justiţiei austriece un recurs colectiv al unui număr de 25.000 de utilizatori din lumea întreagă în august 2014, potrivit Phys.
Citeşte şi Chiar şi în anul 1560 oamenii aveau Facebook. Nu o să crezi cum făceau acest lucru FOTO
Curtea de apel nu a considerat totuşi plângerea lui Schrems drept admisibilă cu titlu personal în acest stadiu, subliniind că admisibilitatea recursului colectiv ţine de Curtea Supremă. În hotărârea sa din iulie, tribunalul primei instanţe estimase că plângerea nu este admisibilă, deoarece reclamantul a folosit ”profesional” contul său de Facebook şi că nu poate fi prin urmare considerat ”un utilizator” . Acest argument a fost respins în apel.
Schrems obţinuse un prim succes împotriva grupului american la începutul lunii octombrie, când Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a declarat ”invalid” cadrul juridic care acoperă transferul de date personale ale Uniunii Europene către Statele Unite ale Americii .
Citeşte şi Facebook te anunţă dacă guvernul îţi spionează contul