Primarul din comuna Certeju de Sus a declarat că peştii prinşi în iazul de decantare al fostei mine au efecte miraculoase asupra celor care îi consumă şi chiar contribuie la îmbunătăţirea vieţii sexuale. Potrivit România TV, primarul Andrei Petru Cîmpian s-a dat exemplu chiar pe sine în acest caz. El a afirmat însă că respectiva declaraţie a fost de fapt o glumă la adresa celor care au făcut declaraţii că apele sunt infestate cu cianuri.
El susţine că se fac exploatări cu cianură în zonă de mai bine de 70 de ani, iar sănătatea populaţiei nu a fost pusă în pericol. Tocmai de aceea a dat ca exemplu peştii care trăiesc în iazul de decantare al fostei mine din Certeju de Sus şi care sunt buni de consumat. Primarul spune că foarte mulţi localnici mănâncă aceşti peşti şi chiar el a consumat, nepăţind nimic.
„A fost pur şi simplu o glumă, în condiţiile în care în urma exploatărilor miniere din intervalul 70-80 au reieşit nişte iazuri de decantare în care, fără ca iazurile să fie populate artificial, au apărut peşti pe care populaţia a început să îi consume. De mai bine de 25 de ani se consuma peste. Cele două institute de sănătate a populaţiei nu au constatat modificări între media naţională şi media locală a stării de sănătate a populaţiei”, a declarat primarul din Certeju de Sus.
Proiectul minier de la Certeju de Sus este blocat în instanţă de mai bine de un an. Canadienii de la Eldorado Gold Corporation, care deţin 80% din Deva Gold SA – societate ce deţine licenţa de exploatare a aurului -, vor afla în câteva săptămâni dacă îşi vor putea păstra sau nu acordul de mediu – primit de la Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Timişoara.
Tribunalul Bucureşti urmează să dea în luna octombrie o decizie în procesul intentat în septembrie 2012 de Ministerul Mediului, prin Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului, care a cerut anularea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat, la acea vreme, că a solicitat cercetarea persoanelor responsabile de semnarea acestui acord „ilegal şi iresponsabil”.
În acest proces reclamant este Ministerul Mediului, prin Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului, iar pârâţii sunt Agenţia de Protecţie a Mediului Timişoara şi Deva Gold SA, după cum ne-a specificat primarul din Certeju de Sus.
Primarul comunei Certeju de Sus a declarat pentru gandul.info că în scenariul cel mai optimist canadienii de la Eldorado Gold Corporation ar putea începe în 2016 exploatarea aurului în perimetrul Certej. Valoarea investiţiei pe care intenţionează să o realizeze Eldorado Gold la Certej este de 270 de milioane de euro, pentru o perioadă de trei ani.
Diferenţa dintre exploatarea de la Certej şi cea de la Roşia Montană
Primarul Cîmpian spune că tehnologia ce va fi folosită pentru exploatarea aurului de la Certej este una mai puţin poluantă, comparativ cu cea de la Roşia Montană, chiar dacă ambele au la bază cianurarea.
„La Roşia Montană cianurarea se aplică şi pentru obţinerea concentratului aurifer şi, ulterior, pentru separarea metalelor. La noi, cianurarea se aplică doar în faza de separare a metalelor, concentratul se obţine fără cianurare”, explică el.