Viorel Baiaș, un producător și procesator de smochine din satul Svinița, Mehedinți, are peste 300 de pomi, însă a decis va produce și kiwi. El a luat această decizie deoarece „s-a cam umplut țara” de smochini.
Citește și: O pasăre Kiwi, sămânţă de scandal între Noua Zeelandă şi SUA. De la ce a pornit totul
Ideea a fost a soției bărbatului, mai tânără decât acesta, care a venit cu ideea inovatoare: „Soția nu mi-a mai dat pace. Ea, pentru că e mai tânără”, a declarat producătorul pentru G4Food.
Cuplul deja a început plantarea. Primii arbuști, vreo 5-6 la număr, au fost plantați anul trecut în primăvară. Fermierul așteaptă să vadă ce gust au fructele produse pe tarlaua lui.
Întrebat ce planuri are pentru perioada următoare, Viorel Baiaș a spus că își dorește să aibă o producție bună de kiwi la început, pentru a vedea dacă se extinde. El are probleme cu lipsa apei, cauza fiind seceta pricinuită de caniculă, fapt cu care se confruntă mulți alți fermieri din țară. Apa pentru producțiile lui provine, de fapt, dintr-un izvor, iar de aici se alimentează ambele producții – și cea de smochini, și cea de kiwi.
Kiwi (Actinidia deliciosa) este o plantă are face parte din familia Actinidiaceae, fiind originară din Asia. Pe fondul schimbărilor climatice, kiwi a început să fie plantat mai înspre nord.
Într-un sat din Timiș, aproape fiecare curte are un lămâi în ghiveci. În Belciugatele, județul Călărași, o familie cultivă kiwi în ghiveci, iar în Topoloveni, județul Argeș, doi soți cresc un clementin. Aceste inițiative reflectă o adaptare la nivel micro, indicând o tendință care ar putea deveni mai răspândită pe măsură ce schimbările climatice se intensifică.