Profesorul universitar egiptean, Nassar Abdullah, care susţine cursuri de etică şi de filosofie politică la Universitatea din Sohag (localitate situată pe malul estic al Nilului), spune că autorităţile egiptene ar trebui să ia exemplu de la forţele de securitate din Brazilia, care în anii 1990 ar fi ucis copii ai străzii. Uciderea acestor minori este „soluţia” pentru a pune capăt problemei copiilor fără adăpost pe străzile din Egipt.
„În anii 1990, copiii fără adăpost din principalele oraşe ale Braziliei au trecut de la a-i sâcâi pe oameni la a le băga frica în oase, căci comiteau delicte precum violuri, prostituţie sau asasinate, iar situaţia economică a Braziliei era similară cu cea a Egiptului zilelor noastre„, a scris Abdullah în editorialul său, care a fost publicat de ziarul Al Masry al Youm.
Se estimează că aproape un milion de minori trăiesc pe străzile oraşelor egiptene. Pentru Abdullah, reabilitarea acestor minori ar fi mult prea costisitoare pentru visteria statului, motiv pentru care cea mai bună cale ar fi, în opinia lui, să se urmeze exemplul Braziliei, unde „forţele de securitate braziliene au lansat o campanie de vânare şi ucidere a copiilor ca şi cum ar fi fost vorba despre câini vagabonzi”.
„Această soluţie dură a permis să se facă curăţenie pe străzile principalelor oraşe din Brazilia şi să dispară copii străzii. S-a întâmplat pentru că liderii politici aveau voinţa să facă reforme şi să combată corupţia, dar şi să creeze locuri de muncă. Aceasta este lecţia pe care lumea întreagă ar trebui s-o înveţe pornind de la cazul Braziliei„, a concluzionat profesorul egiptean.
Textul a fost publicat vineri atât în ediţia tipărită a ziarului Al Masry al Youm, cât şi pe pagina de internet, însă, după polemica produsă, a fost retras din ediţia digitală. Sâmbătă, organizaţiile de apărare a drepturilor omului s-au decis să prezinte un denunţ împotriva lui Abdullah, pe care-l acuză de incitare la crimă şi de punere în pericol a vieţii minorilor. În plus, vor ca profesorul să plătească o amendă de un milion de lire egiptene (circa 100.000 de euro), bani care să fie folosiţi apoi pentru ajutorarea copiilor străzii.