În zonă se efectuau lucrări care au scos la suprafaţă proiectilul. Cei doi copii l-au găsit, s-au jucat cu el, l-au izbit de pământ şi efectiv le-a explodat în faţă. Unul dintre băieţi şi-a pierdut mâna, iar celălalt este grav rănit la picioare. Ambii copii au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la Spitalul de copii „Sfânta Maria” din Iaşi.
UPDATE 15.20 Unul dintre copiii răniţi este în stare critică, fiind operat. „Cei doi copii au fost aduşi la spitalul Sfânta Maria. Unul dintre ei este deja în sala de operaţie. Sunt şanse reduse ca mâna băiatului să mai poată fi replantată. Totodată, el are răni profunde în zona abdomenului. Starea sa este critică. Celălalt copil este în stare ceva mai bună. Este conştient şi urmează să se i facă radiografii. Are plăgi la membrele inferioare, dar nu este grav”, a declarat pentru corespondentul Mediafax medicul Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi.
Cei doi copii răniţi în explozie sunt Vasile Plugariu, de 15 ani, şi Ştefan Florea, de 16 ani, elevi în clasa a VII-a la şcoala din satul Valea Oilor, comuna Bălţaţi. Dirigintele celor doi elevi, Daniel Murzeanu, a declarat că aceştia au venit vineri dimineaţă la şcoală, însă au plecat de la ultima oră de curs. „Au chiulit de la ultima oră de curs în loc să aştepte microbuzul. S-au dus pe jos către casă. Au absenţe, dar toate sunt motivate, pentru că provin din familii precare şi îşi ajută părinţii la agricultură”, a spus Daniel Murzeanu.
Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, Dan Iamandi, a declarat că proiectilul a explodat într-o zonă în care, în trecut, au mai fost găsite proiectile provenite din cel de-al Doilea Război Mondial şi rămase neexplodate.
Prefectul de Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, a precizat că incidentul a avut loc în localitatea Valea Oilor, unde a fost linia frontului în cel de-al doilea război mondial.
El a declarat că unul dintre copii a rămas fără o mână şi este în stare critică, având şi răni profunde la abdomen, iar cel de-al doilea copil are leziuni grave la picioare.
Potrivit prefectului, ambii copii au 15 ani. El a mai spus că în zona în care s-a produs explozia au loc lucrări de modernizare a drumului, iar proiectilul fusese descoperit mai de mult, fără însă ca localnicii să anunţe autorităţile.
Prefectul a spus că în zonă a fost linia frontului, astfel că este posibil să mai existe proiectile rămase neexplodate din timpul războiului, iar localnicii trebuie să anunţe autorităţile în momentul în care găsesc astfel de obiecte.
Vasile Aştefanei, primarul comunei ieşene Bălţaţi, din care face parte satul Valea Olior, unde copiii au fost răniţi în urma exploziei unui proiectil, spune că cei doi au găsit obiectul pe un câmp, s-au jucat cu el şi este posibil să îi fi dat foc.
„Acolo în zonă sunt mai multe proiectile. Posibil să fi fost scos proiectilul în timpul arăturilor de toamnă. Nenorocirea este că l-au găsit, s-au jucat cu el. Posibil să-i fi dat foc, la faţa locului fiind găsită şi o brichetă”, a declarat primarul, citat de Mediafax.
Acesta a mai spus că la momentul la care s-a produs incidentul cei doi copii ar fi trebuit să se afle la şcoală, astfel că vor fi audiaţi directorul şcolii, dirigintele celor doi şi personalul care se afla în şcoală la acea oră, pentru a se stabili cum a fost posibil ca cei doi copii să plece. Ei ar fi urmat să termine cursurile în scurt timp şi să fie preluaţi de microbuzul şcolar pentru a fi duşi acasă.
Pirotehniştii au împrejmuit zona pentru a verifica dacă mai sunt şi alte proiectile care ar putea exploda.