Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, Paula Anghel, pirotehnicienii au constatat că este vorba de un proiectil de artilerie, de calibru 76 milimetri, rămas neexplodat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, echipat cu focos, în stare de degradare, „ceea ce înseamnă că putea deveni periculos dacă ar fi fost lovit sau supus operaţiunilor de tăiere”, scrie Agerpres.
Proiectilul găsit a fost transportat în condiţii speciale şi depozitat în siguranţă în depozitul de muniţie al ISU până la momentul în care va fi distrus.
Autorităţile au fost sesizate în acest caz de un paznic care a anunţat prin numărul unic de urgenţă 112 că a găsit pe un teren un obiect care seamănă cu un proiectil.
Reprezentanţii ISU Dobrogea atenţionează că, având în vedere începerea sezonului lucrărilor agricole de toamnă şi că există riscul ca astfel de elemente de muniţie să fie descoperite îngropate, este interzis: atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; introducerea muniţiilor în foc sau tăierea lor; utilizarea pulberilor şi explozivilor proveniţi din muniţii în scopuri artizanale; demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente.
„Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare”, a menţionat Paula Anghel.
Citeşte şi Peste 1.300 de proiectile de artilerie din Primul Război Mondial, găsite pe o păşune din Suceava