Într-un discurs susţinut în deschiderea celei de a 24-a sesiuni a Consiliului Drepturilor Omului, la Geneva, Navi Pillay a apreciat că „există puţine îndoieli privind folosirea armelor chimice în Siria, dar este necesar să fie clarificate toate circumstanţele şi responsabilităţile”. În opinia sa, este vorba despre „una dintre cele mai grave crime care pot fi comise”.
„Această situaţie îngrozitoare necesită o acţiune internaţională, însă un răspuns militar sau continuarea livrărilor de armament riscă să aprindă o conflagraţie regională„, a spus Pillay, referindu-se la posibilitatea unor atacuri americane şi franceze în Siria.
„Nu există o ieşire uşoară, o cale evidentă pentru ieşirea din acest coşmar, cu excepţia negocierii imediate a unor paşi concreţi care să pună capăt conflictului. Statele, împreună cu Naţiunile Unite, trebuie să găsească un mijloc să aducă părţile aflate în conflict la masa negocierilor şi să oprească baia de sânge”, a subliniat ea.
Înaltul comisar a relevat faptul că, în urmă cu doi, atunci când s-a adresat Consiliului Drepturilor Omului în sesiunea din toamnă, conflictul sirian se soldase până atunci cu 2.600 de morţi, pe când în prezent numărul victimelor a depăsit 100.000.
Explozie de terorism în regiune
Eventuale atacuri militare în Siria ar provoca o „explozie de terorism” în întreaga regiune, a avertizat la rândul său ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, afirmând că regimul sirian este pregătit în continuare să participe la negocieri de pace, informează Mediafax.
„Tot mai mulţi politicieni şi oameni de stat împărtăşesc opinia noastră, potrivit căreia un scenariu de forţă va conduce la o explozie de terorism în Siria şi în ţările vecine, dar şi la important aflux de refugiaţi”, a declarat Lavrov la finalul unei întâlniri, la Moscova, cu ministrul sirian de Externe Walid Muallem.
Predarea armamentului chimic ar fi soluţia salvatoare pentru Siria
Siria ar putea evita o acţiune militară a SUA, care va fi una „limitată”, dacă va preda comunităţii internaţionale în cel mult o săptămână toate armele chimice de care dispune, dar soluţia crizei siriene nu poate fi decât una politică, a declarat luni, la Londra, secretarul american de stat John Kerry, în conferinţa de presă ce a urmat întâlnirii cu omologul său britanic, William Hague, transmit agenţiile de presă Reuters, AFP şi EFE, citate de Agerpres.
Kerry nu crede însă că regimul sirian ar fi dispus să facă un asemenea gest. Întrebat de un ziarist dacă preşedintele sirian ar mai putea să facă ceva pentru a evita un atac, John Kerry a răspuns: „Sigur că da, el poate să predea comunităţii internaţionale armele chimice într-o săptămână. Să le predea pe toate, fără întârziere, şi să permită un inventar deplin al lor, dar nu cred că o va face”.
El a susţinut din nou că SUA deţin dovezi potrivit cărora regimul de la Damasc a folosit arme chimice, afirmând că rachetele cu încărcături chimice au fost trase din zonele controlate de trupele regimului Bashar al-Assad.