În România există şase centre pentru refugiaţi: în Bucureşti, Giurgiu, Galaţi, Timişoara, Rădăuţi şi în Şomcuta Mare din Maramureş, potrivit Ministerului Afacerilor Interne. Cele şase centre au o capacitate totală de 1.500 de locuri, iar în prezent gradul de ocupare este de 20%.
După ce primesc o formă de protecţie în România, strănii pot beneficia, la cerere, de un ajutor social care nu depăşeşte 5,4 lei pe zi de persoană. Banii sunt acordaţi pentru o perioadă de şase luni, cu posibilitate de prelungire pentru alte trei luni.
Fiecare străin poate primi asistenţă materială de hrană în limita sumei de 3 lei de persoană pe zi, cazare în limita sumei de 1,8 lei pe zi şi alte cheltuieli, în limita sumei de 0,6 lei de persoană pe zi, potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări.
Imigranţii au dreptul, gratuit, la asistenţă medicală primară şi tratamentul prescris de medic, asistenţă medicală spitalicească de urgenţă, precum şi asistenţă medicală şi tratament gratuit în cazurile unor boli acute sau cronice care îi pun viaţa în pericol iminent.
În cazul în care obţin dreptul de şedere în România, imigranţii sunt incluşi în programe de integrare socială, pentru a-i ajuta „să devină independenţi faţă de asistenţa oferită de stat sau de organizaţiile neguvernamentale şi să participe activ la viaţa economică, socială şi culturală”.
Odată incluşi în programul de integrare, timp de şase luni aceştia primesc consiliere psihologică, învaţă limba română şi sunt consiliaţi în legătură cu drepturile pe care le au în ţara nostră, între care dreptul să cumpere o locuinţă, dreptul la asistenţă medicală şi socială, asigurări sociale, dreptul la educaţie.
După primirea statului de refugiat, străinul primeşte un cod numeric personal care este trecut în permisul de şedere, document pe baza căruia se poate angaja cu carte de muncă, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români, îşi pot scoate un paşaport pe baza căruia pot călătorii în statele Uniunii Europene şi toate celelalte drepturi pe care le au cetăţenii români cu excepţia dreptului de vot, de a fi ales ori alte drepturi politice, potrivit legislaţiei.
De asemenea, timp de nouă luni, în cazul în care nu îşi găseşte de lucru, refugiatul primeşte un ajutor în valoare de 540 de lei pe lună.
Citeşte şi: Povestea CUTREMURĂTOARE a familiei copilului sirian găsit mort pe o plajă: Voiau să ajungă în Canada la rude