Dr Tuleașcă este primul şi singurul medic român din istorie premiat de Academia Naţională de Medicină din Franţa. Neurochirurgul a fost premiat de două ori de această instituție: prima dată, în anul 2016, pentru contribuţia sa deosebită în lupta împotriva durerii și, recent, pentru tratarea unor malformații ale creierului, cu ajutorul radiochirurgiei viitorului.
Neurochirurgul român de doar 42 de ani lucrează de peste un deceniu în cel mai mare spital universitar din Elveția.
Citeste si De ce să nu dormi cu telefonul lângă tine. La ce pericole ești expus dacă obișnuiești să faci asta
Referitor la efectul pe care noile tehnologii le au asupra creierului, profesorul Tuleaşcă spune că acestea acționează exact ca un drog și care, ca orice drog, creează dependență. Când o persoană își accesează device-urile (conectate sau nu la internet), creierul poate percepe o serie de „recompense” cauzate de primirea unui like pe Facebook, a unui mesaj de la un prieten sau prin atingerea unui nivel superior la un joc. Aceste „recompense” oferă persoanei o stare de bine. Creierul asociază starea de bine cu folosirea device-ului și astfel, persoana va căuta repetarea plăcerii.
„Rețelele de socializare sunt un drog cerebral. Ne-am încadrat singuri într-un cadran al unui telefon”, spune medicul într-un interviu acordat TVR.
Cum scăpăm de adicția de tehnologie? Ei, bine, medicul dă un răspuns poate puțin neașteptat. Nu vorbește despre tratamente medicamentoase de ultimă generație, nici despre psihoterapie, ci despre… credință.
„În fața bolii nu ne mai rămâne decât credința. Rugăciunea este calea cea mai sigură pentru refacerea celulei nervoase”, este sfatul medicului Constantin Tuleaşcă, care are convingerea că ce poate Dumnezeu nu poate nimeni, oricât de mult ar fi studiat.
Copiii și tinerii sunt mai vulnerabili decât adulții la a deveni dependenți din mai multe motive:
În primul rând, zona din creierul lor responsabilă de un bun auto-control, de gândirea pe termen lung și de discernământul fin nu este suficient maturizată. De aceea, un copil sau un adolescent ar putea să petreacă ore în șir jucându-se jocul preferat (deși și-a propus să se limiteze la o oră-două), fără să se gândească la testul de a doua zi sau că rezultatele școlare proaste i-ar putea influența negativ viitorul.
În al doilea rând, zona din creierul lor responsabilă cu perceperea plăcerii răspunde mult mai repede și mai puternic la stimuli decât la un adult. Cu alte cuvinte, chimia creierului adolescenților poate fi de-a dreptul surescitată de ceea ce se află pe telefon.
În al treilea rând, există nevoia de atașament. Copiii și tinerii au nevoie de contact, conexiune și de a primi și oferi dragoste. Dacă această nevoie de atașament nu este satisfăcută, adolescentul va dezvolta un atașament față de dispozitiv, în încercarea de a suplini această nevoie.