Mark Post, biolog olandez de la Universitatea din Maastricht, este autorul acestei performanţe şi a ‘fabricat’ friptura în patru etape. A pornit de la celule stem prelevate de pe gâtul unei vaci şi a ‘crescut’ ţesut muscular potrivit tehnicilor de reconstrucţie de organe sau de ţesuturi umane utilizate în laborator pentru grefe: l-a plasat într-un mediu de cultură cu aminoacizi, vitamine, zahăr şi factori de creştere cum ar fi hormoni şi ser fetal de viţel. ‘Muşchiul’ astfel obţinut a fost prelucrat în lamele în laborator, iar apoi friptura propriu-zisă a fost formată prin aglomerarea lamelelor de ţesut muscular produs in vitro.
Mark Post intenţionează să producă carne de vită sintetică la scară industrială şi a anunţat o posibilă comercializare în 5-10 ani. Potrivit lui, carnea obţinută in vitro este ecologică deoarece reduce cantitatea de hrană, apă şi combustibil necesară în producerea cărnii de vacă. Cotidianul The Independent, citat de Agerpres, arată că, pornind de la celulele stem prelevate de la un singur animal s-ar putea ajunge, teoretic, la o cantitate de carne de un milion de ori mai mare decât de la o carcasă de vită.
Evenimentul programat marţea viitoare la un restaurant londonez vrea să arate că o friptură de vită sintetică nu este un mit, însă nimeni nu poate garanta că friptura va fi pe gustul clienţilor. Porivit Daily Mail, crudă, carnea este gri, iar textura ei ar semăna cu calamarul sau cu miezul de stridie.