„Am fost jurizat de patru membri ai unui juriu internaţional, specialişti în industria auto. Aceştia au apreciat aplicabilitatea invenţiei mele, în special eficienţa în cazul autobuzelor, unde viteza de deplasare este redusă şi sunt multe opriri. Cu toate acestea, dispozitivul dinamic de transfer al aerului (DDTA) îşi păstrează eficienţa, iar consumul de carburant se reduce cu până la 7%”, a declarat sâmbătă inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă, aflat încă la Geneva.
Invenţia inginerului din Deva a fost testată de acesta timp de trei ani, pe camioanele unei firme din Deva. Probele practice au arătat o reducere a consumului de carburant cu 5-7% şi o creştere a puterii motorului cu 4%, în condiţii de trafic normal. Rezultatele au fost confirmate şi în condiţii de laborator, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara.
„Dispozitivul este testat acum şi pe autobuzele companiei de transport local din municipiul Alba- Iulia, iar rezultatele sunt foarte bune”, a adăugat Corneliu Birtok-Băneasă, potrivit Agerpres.
Citeşte şi: Invenţia unei adolescente: Aparatul care va încărca bateria telefonului în câteva secunde
Potrivit inventatorului, dispozitivul pe care l-a creat a intrat în atenţia Asociaţiei Române pentru Transport Rutier Internaţional (ARTRI), care ar putea fi interesată să promoveze invenţia pe camioanele sale. Un calcul efectuat de inginerul auto, înainte de a pleca la Geneva, arăta că la o firmă de transport în care maşinile pot parcurge chiar şi un milion de kilometri pe an reducerea de carburant rezultată prin aplicarea invenţiei ar putea duce la scăderi semnificative ale costurilor.
„Gândiţi-vă la o reducere a consumului cu numai doi litri la suta de kilometri. Pe ansamblu, rezultă o economie substanţială, deloc de neglijat în condiţiile şi la preţurile actuale ale carburanţilor”, explica inginerul auto.
De altfel, ARTRI l-a sprijinit pe Corneliu Birtok-Băneasă să participe la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, după ce acesta a fost selectat în delegaţia României de către Ministerul Educaţiei Naţionale.
În ceea ce priveşte actuala ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva (2-6 aprilie), Corneliu Birtok-Băneasă a remarcat prezenţa mare a invenţiilor provenite din ţările asiatice. În acest context, delegaţia inventatorilor din Hong Kong i-a acordat românului premiul pentru cea mai bună inovaţie (Best Innovation Award).
Inginerul din Deva este cunoscut în lumea ştiinţifică pentru invenţiile sale destinate autovehiculelor, primul dispozitiv fiind un filtru de aer special care permite reducerea consumului de benzină cu 10% la autoturisme şi autoutilitare. Invenţia a fost pusă în practică sub forma unui produs ce poate fi folosit de beneficiarii direcţi sub forma unui kit de instalare.
Corneliu Birtok-Băneasă se află la cea de-a şasea participare la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, fiind medaliat cu aur în anii 2010, 2012 şi 2013, cu argint în 2009 şi cu bronz în 2011.