Radu B. Rusu, în vârstă de 33 de ani, a absolvit în 2004 Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. La nouă ani după aceea, tânărul a obținut prestigiosul premiu din domeniul roboticii, IEEE RAS Early Career, iar la începutul acestui an, aplicația Fyuse al cărui cofondator este, a devenit virală în Japonia și SUA, revoluționând modul în care utilizatorii se pot raporta la o rețea de socializare. Mai mult, compania în cadrul căreia își desfășoara activitatea, își propune să dinamizeze internetul, să îl facă mai „uman” și mai real, prin intermediul tehnologiei 3D, potrivit Transilvania Reporter.
Citeşte şi A apărut o nouă REŢEA de SOCIALIZARE. Află totul despre Ello
Bărbatul lucrează în prezent în Statele Unite, şi datorită CV-ului său impresionant a avut șansa să cerceteze tehnologiile 3D de care este mai mult decât pasionat, încă din timpul doctoratului pe care l-a susținut la Munchen. În 2009 a absolvit studiile Universității Tehnice Munchen (Technische Universitaet Muenchen). A lucrat aici în grupul de cercetare Intelligent Autonomous Systems, obținându-și diploma de doctorat în Computer Science.
„Am fost fascinat de ideea de a explora spațiul înconjurător de foarte multă vreme, poate cu mult înainte de studierea materiei procesare imagine avansată 3D în cadrul doctoratului. Poate din copilărie, când ne strângeam la televizor duminica să vedem emisiunea «Știința și imaginație» cu Alexandru Mironov și Star Trek – The Next Generation… cine știe. În orice caz, ideea de a studia nori de puncte 3D (en „3D point clouds”) a fost tot timpul cu mine și încet, încet, s-a transformat în pasiune.
Mi-am dat seama cu aproximativ doi ani în urma ca în toți acești ani, am interpretat greșit ce înseamnă „3D”. După sute de prezentări și publicații în care am susținut ca 3D înseamnă ceva legat de un sistem cartezian de coordonate, în care fiecare element are valori XYZ sau ceva distanță fizică în spațiu, am realizat că aceste lucruri sunt doar subiecte pur tehnice și științifice, și că majoritatea oamenilor de pe planetă au cu totul și cu totul alt sistem de referință. Spre exemplu, apariția televizoarelor „3D” (chiar dacă nu au fost o reușită așa cum s-a dorit în prima generație, ci mai mult un eșec), a asociat ideea de stereoscopie prin ochelarii pe care utilizatorul trebuie să-i poarte, pentru a vedea imaginile 3D. Ideea e simplă: totul se axează pe ideea de a crea o iluzie optică, un truc care ne face să ne gândim că ceea ce vedem este în 3D, când de fapt nu este„, a declarat clujeanul.
Citeşte şi Netropolitan, „Facebook-ul” bogătaşilor. Intrarea costă 9000 de dolari
În perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 a fost International Fellow Researcher la Artificial Intelligence Center (AIC), Stanford Research Institute (SRI) International, din 2009 până în 2012 a fost cercetator la Willow Garage, din 2009 este Visiting Lecturer la Stanford University, din 2012 este președinte și CEO al Open Perception, iar din 2013 CEO and cofondator al companiei Fyusion.