Iată cazul unui român dat afară dintr-un motiv neobișnuit. Un patron poate concedia un angajat din diverse motive, precum lipsa de performanță, restructurarea companiei, întreruperea activității, încălcarea regulamentelor sau a legilor muncii.
Cu toate astea, angajatorul trebuie să respecte procedurile legale de concediere și să ofere compensațiile corespunzătoare persoanei concediate.
Există situații în care motivele concedierii nu sunt, de fapt, cele reale. Este și cazul unui român, povestit de soția sa, pe Facebook.
„Am nevoie de ajutor. Soțul meu a fost dat afară ieri, pe motiv că merge des la toaletă și că nu are voie de mai mult de două ori, și că este un pic mai ‘închis’ de culoare, are problemă doar cu soțul mei și cu încă un băiat, la fel mai închis la ten.
Nu l-au mai lăsat să vină de azi la muncă, pe motiv că o șefă de la depozitul unde lucrăm nu îl mai dorește acolo. Este normal să îl dea afară și nici măcar să nu îl lase să își facă perioada de preaviz? Și cu acest motiv, că merge des la toaletă?
Menționez că nu fumează, să nu se înțeleagă că mergea să fumeze, mergea strict la toaletă. Și ne-au dat termen până sâmbătă să părăsim locul unde locuim acum”, a scris femeia pe grupul Avocatul online.
Cei care au văzut postarea au sărit imediat în ajutor cu un sfat sau, pur și simplu, și-au dat cu părerea despre această situație.
„Ca în mai toate cazurile de genul asta, adevărul este, cel mai probabil, undeva la mijloc. Cu alte cuvinte, nici soțul dumneavoastră nu se omora cu munca, nici patronul firmei respective nu murea de dragul lui așa că, la prima abatere, l-a zburat. Acuma, dacă a semnat deja, e cam dificil să mai puteți face ceva, deși nu imposibil (vedeți restul postărilor de pe aici). Altă dată, mai multă grijă!”
„Să facă reclamație la ITM. Se poate face și online. Este și discriminare. Fapta interzisă de codul muncii”.
„Situația descrisă de dumneavoastră pare a fi discriminatorie și ilegală. Un angajator nu poate să concedieze un angajat fără un motiv întemeiat și fără a urmă procedurile legale. Conform legii, un angajator poate concede un angajat doar în anumite circumstanțe, cum ar fi neîndeplinirea sarcinilor de serviciu, absenteismul, abaterile disciplinare sau problemele medicale care împiedică un angajat să își îndeplinească sarcinile de serviciu”.
„Vorbim de Germania…angajatorul te poate concedia de la o zi la alta în perioada de probă fără să îți dea explicații, peste perioada de probă cu preaviz 2 săptămâni sau cum e scris în contract, pauzele sunt clare și muncă e muncă, totul este relativ în postare, nimeni nu te dă afară dacă muncești, indiferent de religie, rasă, neam etc”.