Guvernul României are pe site-ul instituției o rubrică dedicată facilităților pentru refugiați ucraineni. Aici sunt mai multe întrebări și răspunsuri pentru refugiații care ajung în România, dar și pentru românii care vor să se implice în ajutorarea lor. „Ce posibilități de cazare au refugiații din Ucraina?”, este una dintre întrebări.
„România poate asigura la nivel național circa 400.000 de locuri de cazare pentru refugiații din Ucraina. Aceștia pot fi cazați atât în spațiile asigurate de stat, cât și la unități sau persoane private care și-au exprimat disponibilitatea de a oferi spații pentru cazare. Cheltuielile aferente, inclusiv pentru hrană, sunt asigurate din fondurile alocate în acest scop de la bugetul de stat, cât și din donații. De asemenea, vor fi asigurate și alte tipuri de resurse – hrană, produse de igienă și îmbrăcăminte – colectate prin intermediul platformei online creată de Guvernul României, prin alte structuri și initiative private”, este răspunsul Guvernului României, potrivit Adevarul.
Programul 50/20
Una din metodele de sprijin pentru refugiații ucraineni care ajung în România este „Programul 50/20” prin care statul acordă o sumă de 50 de lei pentru cazare și 20 de lei pentru mâncare pentru fiecare refugiat ucrainean găzduit în România. Pentru mulți proprietari de locuințe programul a devenit atractiv.
În Timișoara, spre exemplu, după izbucnirea războiului din Ucraina s-a deschis centrul „Timișoara pentru Ucraina”. Aici, mulți oameni care au fost dispuși să ajute oamenii fugiți de război s-au înscris pentru a-și pune la dispoziție, gratuit, locuințele. Odată cu intrarea în vigoare a „Programului 50/20”, cei care au dorit să beneficieze de decontarea serviciilor de cazare și hrană a refugiaților au depus cerere și au primit 20 de lei pentru hrană/persoană cazată și 50 de lei pentru cazare.
Din cei 20 de lei pentru hrană proprietarul trebuie să asigure trei mese pe zi. De cele mai multe ori, cei 20 de lei sunt acordați refugiatului, iar suma de 50 de lei este păstrată de proprietar, care trebuie să asigure, din această sumă, și plata utilităților. Un calcul simplu arată că pentru un refugiat, doar pentru cazare, un proprietar poate primi de la stat 1.500 de lei lunar.
Potrivit reprezentanților centrului „Timișoara pentru Ucraina” în luna octombrie au fost cazați în locuințele unor persoane fizice din Timișoara 672 de refugiați ucrainei. Sumele decontate pentru cazarea și masa refugiaților gazduiti de persoane fizice din Timișoara, în octombrie 2022, este de 1,3 milioane de lei. Cea mai mare sumă, 54 de mii de lei, a încasat-o un timișorean care găzduiește 26 de refugiați într-o casă cu două niveluri. Pentru a decontarea banilor, pe lângă declarația pe proprie răspundere a proprietarului este nevoie și de o declarație tradusă a refugiaților ucraineni, care să ateste că au beneficiat de serviciile decontate. Potrivit unor surse din cadrul Direcției de Asistență Socială Timișoara, câștigul lunar al unui proprietar depinde și de grija pe care o are persoana cazată la consumul de gaz, fiind și situații în care căldura este pornită atât de tare încât în apartamente se poate sta în tricou.
Potrivit ISU Timiș, prin care se fac plățile pentru Programul 50/20, în în perioada martie – septembrie 2022, în Timiș a fost plătită suma de 9,1 milioande de lei către primării și persoane juridice, sumă destinată decontării serviciilor de cazare și hrană a refugiaților ucrainieni. Către persoane fizice a fost plătită cea mai mare sumă: peste 7,5 milioane de lei.