Un seism de 6,2 a lovit puternic oraşul italian Amatrice, iar mai multe persoane sunt blocate sub dărâmături. Seismul a fost urmat de zeci de replici cu magnitudini între 2 şi 4.2. Cel mai recent bilanţ al victimelor este de cel puţin 73 de morţi, zeci de răniţi şi peste 150 de persoane date dispărute.
Un român se numără printre victimele care şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului din Italia, informează România TV. De asemenea, doi români au fost răniţi, în timp ce alţi 9 sunt daţi dispăruţi.
Sergiu Balaban, care este editor-șef la Vocea Străzii, a povestit cum a simțit el cutremurul, deși se afla la 40 de kilometri distanță de epicentrul cutremurului de 6,2 grade pe scara Richter, soldat cu zeci de morți.
„Ştiam că se întâmplă ceva. Am deschis ochii şi timp de multe de secunde n-am ştiut cum să reacţionez. Era 3:40. Diana era şi ea lângă mine, amândoi tremuram de frică, dar n-am scos un cuvânt. O experienţă care lasă semne. Oricine a trăit aşa ceva ştie că-i imposibil să-ţi ştergi memoria. Suntem în Massa Martana, un orăşel micuţ de lângă Terni. 40 de km sunt de aici până la Rieti, acolo unde s-a înregistrat epicentrul seismului de 6.2. Cel mai puternic şi cel mai lung. Peste 20 de secunde a durat zgâlţâiala, suficient ca să ţi se imprime şi mai adânc în memorie.
Îmi imaginam deja lume care fuge disperată pe străzi, îmi imaginam străzile acoperite de măruntaiele caselor dărmâte. Mă imaginam strivit de tavan, strigând disperat după ajutor. Maşini care merg cu viteză, fără să aibă vreo destinaţie şi fără să mai respecte limitele şi standardele impuse. Îţi imaginezi multe în 20 de secunde, mai ales sub efectul adrenalinei, care-ţi ajunge lejer până în vârful degetelor de la picioare. Dar aici n-a fost aşa.
Deşi Institutul Italian de Geofizică şi Vulcanologie a confirmat 18 seisme, cu rapoarte cuprinse între 3 şi 6.2 grade, dezastrul a ocolit, de data asta, orăşelul nostru. Nu s-a întâmplat la fel şi în alte părţi. Sunt cel puţin 12 morţi până acum, la doar câteva ore.
L-am văzut, în direct, pe primarul localităţii Amatrice, de lângă Rieti. Plângea. E dramatic ce s-a întâmplat acolo.
„Cum e localitatea? Care localitate? Nu mai există! Vrem ajutor, trimiteţi elicopterele.”
Apoi am văzut primele imagini, imediat după răsărit. Case întregi care sunt acum doar nişte adunături de pietre, lemn şi cărămizi. Maşini strivite, ambulanţe care încearcă să pătrundă pe străduţele înguste şi impracticabile, pompieri, bătrâni ai căror priviri îţi perforează inima. Cam aşa”, a povestit Sergiu Balaban, potrivit voceatransilvaniei.ro.
Vezi: HARTA cu ţările predispuse la dezastre naturale ca cel din Italia. Pe ce loc se află România