Prețurile apartamentelor cresc în marile orașe. Gabriel Voicu, vicepreședintele SVN Romania, susține, într-un interviu pentru ziare.com, că locuințele din România sunt foarte accesibile, prin comparație cu alte țări europene. Reprezentantul SVN citează un indicator conform căruia costul mediul la nivel național al unui apartament cu două camere este echivalent cu salariul mediu pe 6 ani. Cu alte cuvinte, un român care are un venit mediu ar trebui să îl pună pe tot deoparte timp de aproape 71 de luni pentru cumpără o locuință cu banii jos.
La nivel național, situația este diferită în funcție de zona în care se află locuința. De exemplu, Cluj-Napoca, de departe cel mai scump oraș din România pentru locuire, are cele mai mari preșuri în ceea ce privește locuințele. Pentru a cumpăra un apartament cu două camere, în suprafață de 55 de metri pătrați, clujenii ar trebui să pună salariul mediu din oraș la păstrare timp de circa 11 ani.
„Există posibilitatea și sunt convins că dacă luăm acest indicator și îl punem în diverse zone ale țării, acesta poate varia plus-minus 20% – cu siguranță, unde prețurile sunt mai ridicate. Dacă luăm salariul mediu pe economie la nivel național și raportăm la prețurile din Cluj, care sunt cele mai mari astăzi în România – chiar mai mari și decât în București, ca medie – atunci, evident că acest indice de accesibilitate va scădea sau va crește numărul de ani. Nu am văzut această analiză și sper să fie raportat la salariul mediu din Cluj, pentru că salariul mediu din Cluj chiar este destul de ridicat, mult peste media națională, chiar dacă și prețurile apartamentelor sunt ridicate. În altă ordine de idei, nu am făcut genul acesta de calcule la nivel de orice centru regional, pentru că și să calculezi un salariu mediu la nivel de Cluj este puțin mai complicat decât cum calculăm noi prețul mediu pe centrele regionale. Inclusiv acești 11 ani reprezintă o cifră extraordinar de bună, din punctul meu de vedere, ca și nivel de accesibilitate. Referitor la 11 ani, trebuie să înțelegem că media la nivel european este mult mai mare”, a explicat Gabriel Voicu.
Anul trecut, apartamentele s-au scumpit în Cluj-Napoca, București și Brașov, ultimul oraș de pe listă trecând și acesta de pragul de 2.000 de euro per metru pătrat.
„Cei mai importanți factori care au dus la creșterea numărului de tranzacții sunt gradul de accesibilitate, reducerea semnificativă a dobânzilor și creșterea creditării. Acesta a fost și motivul pentru care la începutul anului trecut am avut o stagnare sau poate chiar o scădere a numărului de tranzacții pentru că, la momentul respectiv, a scăzut foarte mult creditarea pe fondul creșterii inflației, creșterii ratei dobânzilor; a scăzut creditarea și atunci s-au înrăutățit cifrele”, exemplifică Gabriel Voicu.