Un român care muncea în Germania a fost concediat fără preaviz din cauza postărilor pe Facebook! Ce i-a reproșat firma unde lucra

Un român care muncea în Germania a fost dat afară din cauza postărilor sale pe Facebook. Firma pentru care lucra i-a adus două reproșuri legate de conținutul postărilor și l-a concediat fără preaviz!
Irina Dumitrescu
28 ian. 2025, 13:26
Un român care muncea în Germania a fost concediat fără preaviz din cauza postărilor pe Facebook! Ce i-a reproșat firma unde lucra

Postările pe rețelele de socializare pot dăuna grav siguranței locului de muncă. O dovedește cazul unui șofer român care muncea în Germania, pentru o firmă, și care era destul de activ și pe rețelele de socializare.

Managerii firmei respective nu au gustat însă postările lui de pe Facebook. Mai mult, au considerat că acestea sunt un motiv suficient de puternic pentru a-l concedia pe român, fără preaviz. Argumentele? Postările ar fi conținut minciuni ”de natură să prejudicieze imaginea angajatorului” și informații a căror dezvăluire încalcă un articol din contractul de muncă.

Din dorința de a afla dacă a fost dat afară legal, șoferul român a povestit cele întâmplate tot pe Facebook, mai precis pe grupul ”Voluntari în Europa”.

”Bună seara! Mă poate cineva lămuri dacă are bază legală acestă hârtie? Am lucrat pe Germania și am fost concediat pentru anumite postări pe Facebook”, a scris el pe grupul menționat.

Românul a făcut public documentul primit de la firmă, în care îi sunt explicate motivele concedierii.

”V-am invitat pentru a vă oferi posibilitatea de a comenta diverse postări pe care le-ați publicat pe Facebook. Aceste postări se bazează pe neadevăruri și/sau descrieri incomplete care sunt de natură să prejudicieze imaginea angajatorului.

Mesajele conțin numeroase date și informații despre activitățile noastre comerciale care încalcă articolul 13 din contractul de muncă semnat cu dumneavoastră.  Ambele modele de comportament invocate aici (difuzarea de acuzații neadevărate cu un impact negativ asupra imaginii *** și difuzarea de date și fapte despre activitățile comerciale ale ***) constituie încălcări grave ale obligațiilor contractuale, motiv pentru care vă reziliem contractul de muncă fără preaviz”, i-a transmis firma românului.

Într-unul dintre mesajele de la care i s-a tras concedierea, șoferul român reclama că unii dintre colegi i-ar fi sabotat camionul, provocându-i o pană, lucru care, din păcate pentru el, nu a putut fi confirmat.

Citește și Se schimbă CODUL RUTIER. Noi reguli pentru circulația pe drumurile publice

Sfat pentru român: Dacă tu consideri concedierea nedreaptă sau disproporționată, o poți contesta legal

Administratorul grupului ”Voluntari în Europa” i-a răspuns că, din punct de vedere legal, firma germană are acoperire pentru decizia de a-l da afară.

”În Germania, concedierea disciplinară (außerordentliche Kündigung) este legală dacă angajatorul poate demonstra că angajatul a încălcat grav obligațiile de serviciu sau a afectat relația de încredere. Acest lucru include: Postări pe rețele sociale care afectează imaginea firmei. Divulgarea unor informații confidențiale sau false. Comportamente care prejudiciază reputația companiei”, i s-a răspuns șoferului.

În același context, administratorul grupului i-a recomandat să ceară sfatul unui avocat specializat în dreptul muncii, oferindu-i și detalii despre pașii ce ar trebui urmați de angajator în astfel de situații.

”Concedierea trebuie să respecte anumite condiții:

1. Trebuie să fie proporțională: Angajatorul trebuie să justifice de ce concedierea este singura soluție (de exemplu, dacă postările au produs un prejudiciu grav companiei).

2. Trebuie să fie efectuată în timp util: În general, angajatorul are un termen de 2 săptămâni de la momentul în care a aflat despre incident pentru a emite concedierea.

3. Trebuie să ofere șansa de apărare: În unele cazuri, angajatul trebuie informat și să i se dea ocazia să-și explice punctul de vedere.

2. Ce poți face?

Dacă consideri că această concediere este nedreaptă sau disproporționată, o poți contesta legal. Procedura în Germania este următoarea:

1. Termen pentru contestare:Ai 3 săptămâni de la primirea scrisorii de concediere pentru a depune o plângere (Kündigungsschutzklage) la Tribunalul Muncii (Arbeitsgericht).

2. Argumente pe care le poți folosi:Postările de pe Facebook nu au cauzat un prejudiciu real firmei.Nu ai divulgat informații confidențiale sau nu ai încălcat vreo clauză contractuală.Compania nu te-a avertizat în prealabil și nu a încercat alte măsuri mai puțin drastice (cum ar fi un avertisment).

3. Consultă un avocat specializat în dreptul muncii:Este foarte important să contactezi un avocat în dreptul muncii din Germania, deoarece astfel de cazuri depind de modul în care instanța interpretează „gravitatea” faptei.

3. Alți factori de luat în considerare

1. Conținutul postărilor:Dacă postările includ informații confidențiale, ofensatoare sau false, acest lucru poate justifica concedierea. Totuși, dacă este vorba despre o opinie personală sau o critică generală, poți argumenta că prejudiciul nu este suficient de grav pentru a justifica o concediere disciplinară.

2. Contractul și regulamentul intern:Verifică dacă în contractul de muncă sau regulamentul intern al companiei există prevederi clare despre postările pe rețelele sociale.

3. Contract colectiv de muncă:Dacă faci parte dintr-un sector reglementat de un contract colectiv (Tarifvertrag), verifică dacă sunt menționate clauze speciale legate de comportamentul online sau concedieri.

4. Concluzie. Concedierea disciplinară în Germania poate fi legală, dar trebuie să fie bine justificată și să respecte proporționalitatea și termenele legale.

Dacă crezi că această concediere este nedreaptă sau nejustificată, îți recomand:Consultă un avocat în dreptul muncii din Germania, pentru a analiza scrisoarea de concediere și drepturile tale. Depune o plângere la Tribunalul Muncii în termen de 3 săptămâni de la primirea notificării, pentru a contesta concedierea”, i s-a precizat șoferului concediat, potrivit realitatea.

Citește și Poșta Română face angajări pe propria platformă de recrutate. Ce salarii se oferă

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH