Cu toate acestea, ANA transmite că a scăzut consumul de heroină, iar folosirea canabisului are cel mai lent ritm de creștere din ultimii 10 ani.
Șefa Serviciului pentru Reducerea Cererii de Droguri din cadrul Agenției a comentat fenomenul.
„Știm foarte bine că nu mai există acele așa zise magazine de vise în care se comercializau produsele respective. Eforturi s-au făcut. Însă este foarte greu de controlat procurarea acestor produse din alte state membre sau nemembre de pe serverele respective în care se comercializează. Depinde și de piața neagră a drogurilor, de tipologia consumatorilor, de modelele de consum”, a precizat Diana Șerban pentru rfi.ro.
Aceasta a mai precizat și că „demult consumatorul de droguri nu mai este privit ca un infractor. Dependența de droguri este privită ca o boală, ca o tulburare psihiatrică”, îndemnând mai ales la vigilența tinerilor și adolescenților.
„Mesajele negative și imperative nu au niciun efect asupra populației la risc, respectiv asupra adolescenților și tinerilor. Cel mai bun mesaj este „informează-te, evaluează-te și vezi cum reacționezi în situații de crziă”. Este important să ne evaluăm cu toții, tineri, adulți, să evaluăm foarte bine care sunt factorii de risc și să încercăm să reacționăm în situații de stres, în situații cu potențial traumatic, prin alte tipuri de resurse pe care le identificăm la nivel personal”, a mai precizat Diana Șerban.