Un român emigrat povestește experiența sa în Norvegia: ”La început eram specimen exotic. Știau de Hagi și Dracula”

Un român stabilit în Norvegia în urmă cu mulți ani spune că, atunci când a ajuns în această țară, era un "specimen exotic". Spune că într-o comună de 6.000 de locuitori toți îl cunoșteau și, că tot ce știau despre România era "Hagi" și "Dracula".
Filip Stan
24 apr. 2024, 11:45
Un român emigrat povestește experiența sa în Norvegia: ”La început eram specimen exotic. Știau de Hagi și Dracula”

Daniel Solheim, un român stabilit de aproape 30 de ani în Norvegia, a povestit, în emisiunea Departe de România, cum l-au privit norvegienii atunci când a ajuns în această țară. El spune că era un adevărat „specimen exotic”.

„Când am venit eu eram un specimen exotic, pentru că nu erau așa de mulți. Am locuit vreo 16 ani într-o comună, la vreo 20km de Drammen, unde eram singurul român și mă cunoștea toată lumea. Era o comună de vreo 6.000 de locuitori.

Ne cunoșteam de la sport, de la școală, aveam copii care mergeau la școală în comună și am interacționam cu foarte mulți părinți. Eram antrenor de fotbal la grupa de copii, eram implicat cu echipa de fotbal a celor peste o anumită vârstă, Old Boys. Ceea ce m-a fascinat era că mă întrebau, cei care nu mă cunoșteau, mă întrebau de unde sunt. ‘A, România, România ok, Super. Hagi, Hagi, Hagi’. Era o chestie. Vlad Țepeș, era alta, Dracula. Dar aveam ocazia să le mai spun câte ceva despre România. Eu cred că atunci când noi putem să fim noi și ne și să arătăm celor din jur ce suntem prin ceea ce facem și ce spunem, creăm o imagine a României în părticica unde locuim noi”, spune Daniel.

Hoții români au invedat Norvegia după 2007

Românul spune că, dupa anul 2007, autoritățile din Norvegia s-au confruntat cu un val de infractori din mai multe țări, inclusiv din România.

„A venit anul 2007, s-au deschis granițel. Uu începusem să traduc, într-o măsură mai mică și apoi a venit valul. Puteți să vă închipuiți că dacă un român sparge 50 de case, și am avut asemenea cazuri, sunt 50 de familii afectate al căror case au fost sparte. Acele 50 de familii au verișori, nepoți, bunici, mătuși, unchi ș.a.m.d.. Toți vor știi că un român sau doi le-au spart casa.

Acea pagubă, să spun imaterială, a renumelui românilor a fost într-adevăr destul de mare în perioada când era valul acela din 2008, 2009, 2010, 2011, unde mai întâi s-au spart case fără număr, locuințe, apartamente, cabane. După aceea s-a trecut la sisteme de navigație, skimming (fraudă cu carduri, n.r.) și până la urmă au furat scule cu tirurile”, povestește românul, potrivit Stiridiaspora.

Daniel spune că în ultimii ani, lucrurile s-au mai îmbunătăți, grație eforturilor făcute de autoritățile norvegiene.

„Autoritățile norvegiene sau sistemul juridic a simțit că este nevoie de o înăsprire a pedepselor. Și nu numai românii sunt vizați. Noi am fost într-o perioadă undeva la vârf, pe locul doi, după polonezi sau după lituanieni în statistica criminală, dar pe parcurs s-au mai rărit lucrurile. Acum pedepsele sunt foarte mari pentru un furt prin spargere sau pe strada, a unui telefon mobil.

Se aplică niște pedepse de două ori mai mari decât ce ar primi un norvegian sau un cetățean care e stabilit aici. Ei numesc asta infracționalitate transfontalieră”, mai spune românul.

Danie Solheim a fost invitat, alături de soția sa, în emisiunea Departe de România, realizată de Gabriel Nuță-Stoica, unde au povestit despre viața de zi cu zi în Norvegia. Poți urmări emisiunea integrală mai jos (Youtube) și poți lăsa un comentariu în care să-ți spui și tu părerea.

Citește și: Orașul din Italia unde pizza și înghețata vor fi interzise după o anumită oră! Cum vor fi turiștii afectați de noua lege

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
El este românul care a salvat Europa. Războinicul despre care se vorbește cu onoare și mândrie chiar și astăzi
Capital.ro
România a depășit Ungaria. Umilință supremă pentru unguri
Playtech.ro
S-a schimat legea, acum! Poți să rămâi pe loc fără permis
DailyBusiness
Dispare o mare bancă din România! Schimbarea majoră pentru mii de clienți
Adevarul
Cum a rămas România fără uriașele păduri seculare. Planul eșuat al lui Ceaușescu de reîmpădurire a țării
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Teo Trandafir, topită după Valeriu Gheorghiță. Monica Bîrlădeanu a aflat de la televizor
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
„Uite, am ucis-o. Tu urmezi”. Un bărbat și-a ucis soția în timp ce vorbea la telefon cu amantul ei. Ulterior a îngrămădit-o într-o valiză și a aruncat-o în râu
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Vin direct la tine acasă și te controlează
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Jens Stoltenberg: Ucraina ar putea deveni membră NATO în următorii zece ani
MediaFlux
TELESCAUN CĂZUT ÎN ROMÂNIA! SUNT VICTIME
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!