Robert Butyka este acuzat pentru că a spart 25 de computere la Jet Propulsion Laboratory (JPL) în decembrie 2010, cauzând un prejudiciu de 500.000 de dolari şi făcându-le inutilizabile timp de mai multe luni, a declarat purtătorul de cuvânt al procuraturii din Los Angeles, Thom Mrozek.
Butyka a fost condamnat la trei ani de închisoare în România în ianuarie, a precizat Mrozek. Statele Unite vor cere însă aducerea lui pe teritoriul american pentru a fi judecat, a adăugat purtătorul de cuvânt. În cazul în care va fi condamnat, el riscă până la zece ani de închisoare.
Robert Butyka, în vârstă de 26 ani, din municipiul Cluj-Napoca, a fost reţinut de DIICOT şi a fost arestat preventiv, în 16 noiembrie 2011, pentru 29 de zile, de Judecătoria Cluj-Napoca.
El a fost acuzat de comiterea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, perturbare gravă a funcţionării unui sistem informatic prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date şi deţinere fără drept a unui program informatic în scopul săvârşirii acestor infracţiuni, prevăzute de articolul 42, alineatele 1 şi 3, articolele 45 şi 46, alineatul 2, din Legea 161/2003.
Tânărul clujean a fost condamnat, la 17 ianuarie, la trei ani de închisoare cu suspendare, de către Judecătoria Cluj-Napoca, el urmând să fie pus în libertate, întrucât sentinţa este executorie, deşi nu este definitivă
Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Cluj-Napoca, judecătorul Lucian Marian, a declarat că instanţa l-a condamnat, marţi, la trei ani de închisoare cu suspendare pe Robert Butyka, cu un termen de încercare de şapte ani.
Instanţa a dispus, de asemenea, punerea sa în libertate, sentinţa fiind executorie, chiar dacă poate fi atacată cu recurs
Sentinţa de marţi poate fi atacată cu recurs în termen de zece zile de la comunicare, recursul urmând să fie judecat de Curtea de Apel Cluj.
În 7 decembrie 2011, Butyka a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Cluj pentru săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, perturbare gravă a funcţionării unui sistem informatic prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date şi deţinere fără drept a unui program informatic în scopul săvârşirii acestor infracţiuni.
În 10 ianuarie, la Judecătoria Cluj-Napoca a avut loc primul termen în dosarul în care Robert Butyka a fost judecat pentru infracţiuni la legi speciale.
Butyka şi-a recunoscut fapta în faţa instanţei, iar ulterior avocatul acestuia a cerut ca procesul să se judece cu uşile închise pentru că infracţiunea ar aduce atingere demnităţii inculpatului. Judecătorul a aprobat cererea, astfel că procesul a avut loc cu uşile închise.
Din acest dosar a fost disjuns un altul în care se va judeca latura civilă, după ce National Aeronautics and Space Administration (NASA) s-a constituit parte civilă şi solicită 580.000 de dolari drept despăgubiri.
Acest dosar are termen în 13 martie la Judecătoria Cluj-Napoca.