Tudor Ibănescu a absolvit cursurile Colegiului Naţional Costache Negruzzi, din Iaşi, după care s-a înscris la Facultatea de Inginerie a Universităţii din Edinburgh, pe care a terminat-o ca şef de promoţie. Tânărul şi-a spus povestea în paginile Ziarului de Iaşi, unde a explicat şi cum a ajuns să lucreze la echipa de Formula 1 Lotus, unde s-a îngrijit de suspensiile maşinilor de curse.
La Edinburgh, studenţii erau chiar obligaţi ca în anul al patrulea din cei cinci de studii să facă şase luni de practică la o companie, în industrie. Aşa a ajuns şi Tudor la echipa de Formula 1 Lotus, unde a stat şapte luni lucrând cot la cot cu inginerii care pregăteau simulările de dinaintea fiecărei curse.
Citeşte şi FORMULA 1. Daniel Ricciardo a câştigat Marele Premiu al Ungariei
„Eram în ceea ce se numeşte «vehicle performance group». Înainte de fiecare cursă făceam simulări ca să vedem setările optime ale maşinii pentru fiecare circuit în parte. Era o muncă destul de migăloasă, stăteam mult la simulări, dar era frumos şi o muncă recompensatoare. Ştiai că faci ceva şi după aceea, peste o săptămână, te uiţi la televizor să vezi ce a ieşit (…) În câteva luni a trebuit să învăţ totul despre maşini de Formula 1 şi să fac lucruri pe care ei contau. Scriam documente înaintea cursei despre ceea ce credeam eu că erau setările optime pe partea de suspensie, după datele înregistrate de senzorii maşinii anul trecut şi ţinând cont de modificările de şasiu de atunci. Bine, nu eram chiar de capul meu, aveam nişte superiori care se uitau peste ce făceam, dar dacă eu nu făceam treabă bună ei nu mai aveau timp să reia simulările„, a povestit Tudor Ibănescu.
La momentul la care a făcut el practică, la Lotus conduceau Kimi Raikkonen, cunoscutul pilot de Formula 1, şi un debutant, Romain Grosjean. Pe acesta din urmă, Tudor îl vedea mereu prin fabrică, interesându-se de schimbări şi modificări, fiind mai preocupat de partea tehnică.
Lucrarea de diplomă tot pe Lotus şi-a dat-o, pe activitatea din echipă, pe colectarea datelor tehnice de pe o maşină de curse şi spune că a fost încurajat chiar de cei de acolo să aplice la o poziţie permanentă. „Aş vrea să lucrez în străinătate măcar pentru o perioadă de timp. Dacă aş veni în ţară, ca absolvent de mecanică nu cred că am oportunităţi foarte mari. Sunt companii care fac lucruri interesante şi în România, dar pe salarii destul de mici. Şi care ar fi rostul să mă întorc dacă am investit atât să studiez acolo? Dacă voiam să lucrez la noi, puteam face fără probleme facultatea din Iaşi, fiindcă diferenţe de predare nu sunt. Dar în Marea Britanie altfel se uită oamenii la tine când ai o diplomă din România, şi alta când e o diplomă de la Edinburgh„, susţine Tudor Ibănescu.