Cei trei au fost arestaţi în 2014 şi sunt acuzaţi că au încercat să vândă arme în valoare de 17 milioane de dolari gherilei columbiene FARC.
Georgescu susţine, însă, că a acţionat în numele CIA, afirmaţie contrazisă de procurorul federal însărcinat cu dosarul, Ilan Graff, scrie news.ro.
“Să discutăm despre această investigaţie solitară în care te-ai implicat”, a spus Graff în instanţă. El a evocat transcriptul unei conversaţii vagi între român şi un operator CIA de la o linie telefonică. “Poţi să îmi arăţi unde (…) îţi spune să faci rost de un furnizor de arme din Rusia?”, a întrebat magistratul.
“Tot ce am făcut, am făcut pentru Guvernul Statelor Unite şi pentru oamenii din această ţară”, a răspuns Georgescu.
Unul dintre juraţii care au fost respinşi în timpul audierilor a declarat pentru CNN că acest caz i se pare incredibil. El se întreabă dacă Georgescu a greşit prin implicarea într-o astfel de misiune fără să îi ceară nimeni sau dacă foloseşte discuţiile telefonice cu CIA drept un alibi pentru afacere.
Georgescu, alături de Vintilă şi de Romagnoli au fost prinşi în 2014 în Muntenegru, în timp ce negociau vânzarea de mitraliere şi lansatoare de rachete luptătorilor din gherila comunistă FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).
Armele urmau să ajungă la militanţi FARC care au spus explicit că intenţionează să ucidă agenţi federali americani şi să doboare elicopterele autorităţilor americane care distrug cocaină.
Cumpărătorii armelor erau, însă agenţi DEA (Drug Enforcement Administration) sub acoperire, aşa că arsenalul nu a ajuns în mâinile gherilelor columbiene.
Georgescu, în vârstă de 43 de ani, fost consultant pe probleme de securitate care a obţinut cetăţenie americană prin căsătorie, a admis în instanţă că a ajutat la intermedierea vânzării de arme, dar susţine că a făcut totul numai pentru a furniza informaţii către CIA.
Românul a sunat la CIA de două ori la începutul anului 2012, pentru a avertiza autorităţile că a fost abordat de o cunoştinţă, tot un român, la Los Angeles, care i-a propus să se implice într-o vânzare dubioasă de armament, potrivit transcriptului discuţiilor, obţinut de CNN.
Bărbatul i-ar fi spus lui Georgescu de la început că are drept clienţi gherilele columbiene, care au nevoie de mii de puşti AK-47, carabine M-4, puşti cu lunetă Dragunov, mine antipersonal şi pistoale FN.
Fabricile de armament solicită în mod normal documente care să dovedească faptul că au de-a face cu un vânzător legitim, aşa că era nevoie de un intermediar care să furnizeze documente false.
Georgescu a refuzat iniţial să se implice în afacere şi a sunat la CIA, şi-a dat numele şi numărul de asigurare socială, şi-a exprimat dragostea faţă de SUA şi a spus că vrea să denunţe infractorii.
‘Da, vreau doar să fiu de folos Guvernului SUA, pentru că iubesc această ţară şi, ştiţi, sunt mândru să fiu cetăţean american”, i-a spus românul operatorului telefonic CIA, cu un accent stricat, potrivit transcriptului. “Nu îi voi ajuta pe aceşti oameni… poate că este un caz pentru voi”, a adăugat el.
Georgescu a precizat că a cooperat la un moment dat cu FBI la Las Vegas, dar şi că a luat parte la operaţiuni secrete şi că ar putea fi de folos pentru CIA.
“De fiecare dată când FBI a avut nevoie de mine, pentru ruşi, români, care fac multe lucruri rele în SUA, ajut”, a explicat românul. “Şi, cu ajutorul meu, Guvernul a confiscat mulţi bani, multe case, multe maşini… ştiţi… aduc tot timpul nişte bani pentru Unchiul Sam”, a subliniat el.
Operatorul CIA a promis că se va ocupa de caz şi i-a mulţumit lui Georgescu pentru ajutor. “Vă asigur că vom aborda chestiunea şi că vom ancheta foarte discret (…). În special dacă aceste arme ajung la carteluri”, a spus agentul.
“Lăsaţi-mă să lucrez pentru voi şi vă voi da mai multe informaţii. Sunaţi-mă pe mine sau pe cineva şi spuneţi-mi ‘mergi înainte’. Iar eu voi merge înainte”, a propus românul.
“Ok, înţeleg”, i-a răspuns operatorul.
Georgescu nu a mai fost contactat niciodată de CIA. În următorii doi ani, el a cheltuit 7.000 de dolari călătorind în Albania, Bulgaria, Germania, Italia şi Muntenegru, ocupându-se de afacerea cu arme. A găsit un furnizor de arme în Rusia, a găsit un cumpărător dispus să ofere documente false în Germania şi l-a atras în afacere pe Cristian Vintilă, care, la rândul său, l-a adus pe fostul parlamentar italian Romagnoli. Aceştia doi din urmă au pledat vinovaţi în instanţă şi au fost de acord să depună mărturie împotriva lui Georgescu.
CIA a refuzat să comenteze cazul.